Gervala: Srbija drži region kao svog taoca, u dijalog unosimo "novi duh"

Donika Gervala
Izvor: Gazeta Ekspres

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala optužila je Srbiju, tokom prezentacije koju je u utorak održala za javnost nemačkog govornog područja, zbog opstruktivnog stava u regionu i "manipulativnog uticaja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji", prenosi Gazeta ekspres.

Gervala je naglasila je da Kosovo ne koči proces integracije regiona u EU, već to čini Srbija koja kao "nedemokratska država region drži kao taoca"

Dodala je da priprema za dijalog Beograda i Prištine zahteva više vremena ističući da će u razgovore biti unet "novi duh".

"Moramo da proučimo status kvo, jer nemamo informacije o dosadašnjim razgovorima. Ne nazivam ih dijalogom, jer ne želimo da nastavimo kao ranije", rekla je Gervala.

Gervala je uveravala učesnike da će kosovska vlada ići spremna u Brisel, ali nije iznela detalje o konkretnim zahtevima.

Zamenik stranke Zelenih u nemačkom Bundestagu Manuel Saracin pitao je Gervalu o njenom stavo o velikoj Albaniji, na šta je ona ogovorila podsećanjem nemačkog poslanika na miran način ujedinjenja dve Nemačke.

"Ujedinjenje zemalja može da se dogodi samo u dogovoru sa susedima, i to može da učini ozbiljna i stabilna država poput Nemačke", rekla je Gervala.

Podsetila da je želja Albanaca da žive u zajedničkom kulturnom i jezičkom prostoru može da bude ostvarena u okviru Evropske unije.

"Nemate čega da se plašite, 93 odsto građana Kosova želi da se pridruži EU. Ako saslušate Kurtija, shvatićete da i on to govori", rekla je Gervala i naglasila da kosovska vlada teži da postane kandidat za EU u roku od četiri godine.

Virtuelni sastanak organizovali su Asocijacija jugoistočne Evrope i Organizacija albansko-nemačkih laureata u Hamburgu.

Na početku sastanka Peter Beier, otpravnik poslova nemačke vlade za transatlantske odnose i izvestilac poslaničke grupe CDU/CSU za Kosovo u Bundestagu i Savetu Evrope, i Muhamed Idrizi, predsednik udruženja "ODA", izrazili svoja očekivanja od nove vlade Kosova.

Beier je rekao da očekuje da će nova vlada pokazati konkretne rezultate u obavezama koje je preuzela: borbi protiv korupcije i reformama, ali je istovremeno zatražio da dijalog tretira sa visokim "prioritetom".

Idrizi je izrazio želju za snažnijim uključivanjem dijaspore u poslove Kosova, uz mogućnost glasanja u dijaspori i povećanje efikasnosti rada diplomata.

Gervala je rekla da će dijaspora igrati glavnu ulogu kako u pogledu stručnosti, tako i na polju investicija i obećala da će nova vlada omogućiti glasanje u dijaspori.

Gazeta ekspres navodi da će u petak Bundestag raspravljati o produženju mandata Bundesvera u okviru Kfora na Kosovu, kada poslanici imaju priliku da izraze svoje mišljenje o regionu. Koliko će prezentacija Gervale uticati na njihovo mišljenje, ostaje da se vidi.

Oni
19. Maj 2021.
Bravo Donika Gërvalla