Gervala u Njujorku zatražila punopravno članstvo Kosova u Američko-jadranskoj povelji 

Gervala na sastanku Američko-jadranske povelje u Njujorku
Izvor: Klan Kosova

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala učestvovala je u Njujorku na sastanku Američko-jadranske povelje (A5) i tom prilikom naglasila da Kosovo treba da bude punopravni član u tom važnom mehanizmu za bezbednost i mir u regionu, prenosi Kljan Kosova.

Sastanku održanom na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prisustvovali su šefovi diplomatije Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, savetnik Stejt departmenta Derek Šolet, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i diplomate iz Albanije, Slovenije i Srbije.

Gervala je na sastanku, čija su tema bili lokalni i globalni bezbednosni izazovi u regionu Balkana i šire, pozdravila podršku za punopravno članstvo u tom mehanizmu koju je, navela je, tokom sastanka iskazala većina prisutnih. 

Gervala je istakla nepokolebljiv odnos Kosovo prema ruskoj vojnoj agresiji u Ukrajini, rešenost da sprovede ekonomske sankcije i druge mere koje su uvele EU i SAD i druge oblike solidarnosti sa narodom Ukrajine, imajući u vidu i značaj saradnje i koordinacije balkanskih zemalja u vitalnim pitanjima za bezbednost regiona.

Kosovska ministarka je pozvala EU da se odlučnije bori za vrednosti i principe koji leže u njenim temeljima, vrednosti za koje je navela da deli i većina zemalja Zapadnog Balkana.