Gervala u SAD: Kosovo vojno spremnije zahvaljujući saradnji sa Ajovom

Gervala u SAD 1.jpg
Izvor: Siri

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala, zajedno sa ministrom odbrane Armendom Mehajem i ministrom lokalne uprave Elbertom Krasnićijem, boravi u zvaničnoj poseti državi Ajova, povodom obeležavanja desetogodišnjice "Programa partnerstva između Kosova i Ajove u sektoru odbrane", prenosi Siri.net.

Na sastanku su istaknuti odlični odnosi između Kosova i Ajove, koji su pretočeni u niz zajedničkih aktivnosti u okviru bilateralnih sporazuma.

"Ministarka Gervala se zahvalila guverneru Rejnoldsu na partnerstvu i istakla je da je Kosovo danas vojno spremnija zahvaljujući desetogodišnjoj saradnji između dve države. Pored sektora odbrane, partnerstvo će se  proširiti i na druge oblasti u okviru mnogih sporazuma i memoranduma o saradnji u oblasti obrazovanja i ekonomije. Konkretno, razgovarano je o mogućnostima saradnje u oblasti kulture i privrede“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 

U saopštenju se dalje navodi da je „kosovska delegacija prenela guverneru Rejndolsu poziv predsednice Osmani da učestvuje na proslavi desetogodišnjice saradnje koja će se održati u Prištini, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Kosovska delegacija održala je sastanke sa visokim institucionalnim predstavnicima Ajove i učestvovaće u nizu aktivnosti organizovanih u cilju obeležavanja odlične saradnje između Nacionalne garde Ajove i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), zahvaljujući kojima je „od 2011. KBS povećao svoje vojne sposobnosti u reagovanju na katastrofe i upravljanju vanrednim situacijama“.

Delegacija se sastala i sa predstavnicima poslovne zajednice.

Na ovom sastanku, ministarka Gervala je govorila o odgovarajućoj klimi za poslovanje na Kosovu i posvećenosti nove Vlade u jačanju vladavine prava kao preduslova za privlačenje stranih investicija. Na osnovu podataka Svetske banke, Gervala je saopštila da Kosovo uživa solidan ekonomski rast u kontinuitetu u poslednjih deset godina.

Ministarka se sastala i sa senatorom Zakom Nanom i senatorkom Anet Svini, sa kojima je  razgovarala o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i naporima Kosova da ojača međunarodni subjektivitet, kao i o povećanju saradnje i razmene u sektoru poljoprivrede, obrazovanja i biznisa.

„Kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisan sa EU, Kosovo nudi slobodan pristup tržištu EU, ali i niže troškove rada zbog svoje mlade populacije“, dodala je ona, navodeći i olakšice u oblasti oporezivanja.