Gervala u zvaničnoj poseti Grčkoj, sutra sa Dendijasom

Dendias i Gervala
Izvor: Kosovo Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala Švarc boraviće u dvodnevnoj poseti Grčkoj, a u pokušaju da ojača odnose Prištine i Atine, prenosi grčki portal Vima pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako se navodi "pitanje nad pitanjima" u odnosima Prištine i Atine tiče se nepriznavanja nezavisnosti Kosova od strane Grčke, a grčki portal navodi da poseta Gervale ne znači i razvoj događaja po tom pitanju.

Dodaje se da kosovski Albanci tokom svojih sastanaka sa Grcim obično pokreću to pitanje – naglašavajući pritom da je za njih važno priznanje od strane jake zemlje kao što je Grčka.

Podseća se da je kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da Grčka "mora da ponudi ruku podrške" Prištini, kao i da Grčka podržava evropsku perspektivu i viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Gervala će u Atini danas imati nekoliko privatnih sastanaka, pre svega sa zvaničnicima prijateljski nastrojenim prema Kosovu, a očekuje se i da će posetiti Partenon i Akropolj.

Gervala će se u četvrtak sastati sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendiasom, kao i sa ministrom za ekonomsku diplomatiju Konstantinosom Frangogianisom, sa kojima će, prema očekivanjima razgovarati o jačanju ekonomske i kulturne saradnje, odnosno o saradnji u oblasti energetike, razmeni studenata, stipendiranju studenata sa Kosova i otvaranju katedre za grčki jezik na prištinskom univerzitetu.

Ovo se ujedno smatra i uzvratnom posetom, budući da je Dendias u junu prošle godine posetio Kosovo.