Gervala: Nećemo primeniti evropsku verziju ZSO ukoliko Srbija ne ispuni svoj deo obaveza

Donika Gervala na Bledskom forumu
Izvor: Kosovo Online

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da vlada neće primeniti nacrt statuta koju je predložila EU za formiranje ZSO ukoliko Srbija ne sprovede svoj deo obaveza iz Briselskog sporazuma.

“Nećemo sprovoditi taj nacrt, koji je deo briselskog procesa, a da se Srbija ne obaveže da će sprovesti svoj deo posla. Zato moramo da razdvojimo stvari – ili se bavimo Asocijacijom u Briselu ili se time bavimo na Kosovu. Ali, ne možemo ta dva procesa da povežemo zajedno”, izjavila je Gervala u intervjuu za Glas Amerike.

Na pitanje zbog čega je vlada odlučila da Ustavnom sudu ponudi svoju verziju nacrta ZSO i da li to znači da je za Kosovo evropska verzija neprihvatljiva, Gervala je izjavila da je ta varijanta doneta pre šest meseci u okviru opšteg paketa u Briselu.

“Varijanta koja nam je doneta, doneta nam je u okviru opšteg paketa u Briselu, odnosno u okviru dijaloga koji se vodi sa Srbijom, uz podršku Evropske unije. I samo u tom smislu, u tom kontekstu taj nacrt se može sagledati bez ocene da li je dobar ili loš. Ali, poslali smo svoje komentare na taj nacrt i još nismo dobili odgovor, a poslali smo odmah prošle jeseni. U situaciji ako je pitanje formata u kojem bi srpska zajednica mogla da se samoorganizuje u okviru zakona i ustavnog poretka Republike Kosovo toliko hitno, onda umesto da čekamo proces koji Srbija blokira na svakom korak i ne prihvata ga kao takvog, morali bismo da sednemo i sami odlučimo. U ovom trenutku je to bila naša ponuda. Nemojmo čekati blokade”, kazala je Gervala.

Upitana da li je jedini razlog neprihvatanja evropske verzije ZSO taj što Beograd ne želi da potpiše sporazum, ministarka spoljnih poslova je ponovila da je ključno to što čekaju odgovor EU na komentare koje su dali na evropski predlog nacrta ZSO.

“Naši komentari su suštinski i čekamo odgovore na naše komentare u vezi sa tim”, pojasnila je Gervala.

Komentarišući pismo lidera Nemačke, Francuske i Italije premijeru Aljbinu Kurtiju u kome mu je jasno stavljeno do znanja da neće prihvatiti ni jedan drugi nacrt od onog koji je predložila EU, i da li je to “vladina” igra nakon što Kosovo nije primljeno u Savet Evrope, Gervala je naglasila da su taj predlog poslali zato što su dobili signale od saveznika da bi taj predlog mogao da prođe.

“Istina je da su tri šefa država poslala pismo u kojem se obavezuju da će nakon ulaska u Savet Evrope neke od zabrinutosti koje su iznete tokom procesa članstva morati da budu rešene na pravi način. Pismo na koje se pozivate je ono koje je premijer poslao šefovima ove tri države pre nedelja. Dakle, ovo nije vezano za poslednju ponudu koju smo dali. Poslali smo poslednju ponudu jer smo imali signale od partnera i zemalja važnih za Kosovo da će takav zahtev biti viđen sa simpatijama i da može naći podršku. Dakle, radi se o ponudi koju smo dali u poslednjem trenutku. Drugo, ovo smo poslali jer smo želeli da budemo konstruktivni i da pokažemo da smo spremni da konkretnije radimo na svojim temama i obavezama. Veoma sam uveren da je put Kosova ka Savetu Evrope, Evropskoj uniji i NATO-u neophodan put. Za Kosovo nema druge alternative. Što ubedljivije rezultate postignemo u zemlji, lakše ćemo se uključiti u ove mehanizme”, kazala je Gervala.

Ona je dodala da je drugi predlog nacrta koji je Kurti izneo nastao tokom sastanaka ili direktnih telefonski razgovara i pisama sa partnerskim državama da se pitanje ZSO reši u obliku koji oni žele.

“Nemamo mogućnosti da se bavimo pitanjem Asocijacije osim u Briselu jer smo se u Briselu obavezali na dva sporazuma, sporazum iz februara prošle godine i dogovor o redosledu i primeni ovog sporazuma u martu i samim tim nacrt koji je bio koji nam je podneo Lajčak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom na Kosovu, vidi se samo u okviru paketa zajedno sa ta dva zahteva, ta dva sporazuma koja smo sklopili. Izvlačenje Asocijacije iz ovog paketa nema smisla, pa ako smatramo da je Asocijacija predmet dijaloga u Briselu, onda to treba da tretiramo kao deo paketa u Briselu”, pojasnila je Gervala.

Komentarišući nameru Kosova da predložiti svoju verziju nacrta ZSO koji se zasniva na prelogu Fondacije Fridrih Ebert, Gervala je rekla da će taj nacrt napraviti Vlada Kosova i tek nakon što ga prihvati biće poslat Ustavnom sudu.

“Ustavni sud se ne bavi nacrtima, ne bavi se radnom dokumentacijom. Ustavni sud se bavi zakonima i odlukama, ali taj dokument, u formi u kojoj je i na način na koji je dostavljen, ne možemo da dostavimo Ustavnom sudu”, precizirala je Gervala.

Upitana da li postoji šansa da se u Briselu, posle sedam bezuspešnih rundi pregovora oko pitanja dinara dođe do rešenja, ministarkaa spoljnih poslova je kazala da je krivica do Srbije koja odlaže rešenje.

“Bili smo suočeni na početku kada je Centralna banka Kosova donela novu uredbu, sa svih strana smo bili suočeni sa zahtevom da to hitno tretiramo, da hitno rešimo pitanje primene te uredbe. Kao što vidite, više puta smo razgovarali o primeni, odnosno ne o uredbi, ne o legitimnosti tog propisa, već o tome kako bismo i u kom periodu mogli da sprovedemo taj propis u potpunosti. O tome smo išli u Brisel i razgovarali sa srpskom stranom, ali kao i obično, dok Srbija viče da su stvari hitne, ne propušta priliku da stvari zanemari i odloži. Dakle, nastavljamo sa primenom uredbe jer je propis nezavisna institucija Republike i mora se u potpunosti primeniti. Ako Srbija nastavi da odugovlači procese u Briselu, onda ćemo morati da nađemo druge načine da ih sprovedemo”, izjavila je Gervala.

Komentarišući optužbe opozicije ona je rekla da su vladu optuživali i da igra političke igre kada je poslala zahtev za članstvom u Savetu Evrope.

“Ista opozicija nas je žestoko kritikovala u maju 2022. godine, kada smo poslali zahtev za članstvo, rekavši da to džabe tražimo i da su to političke igre, jer nećete imati uspeha. Ne samo da smo uspeli, već smo u protekle dve godine završili dve važne prekretnice. Prvi je bio prenošenje našeg zahteva sa ministarskog saveta na Parlamentarnu skupštinu. Druga etapa je bila izuzetno važna, donošenjem odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, sa 82 odsto glasova, uključujući i poslanike zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, koji su dali pozitivan glas u vezi sa nalaz da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija i da je ispunilo sve uslove potrebne za članstvo u Savetu Evrope. Svi ostali zahtevi su politički, za koje smatramo da su nepravedni i nerazumni, jer ako Skupština utvrdi da su svi uslovi ispunjeni, onda bi trebalo da postoji neka obaveza prema Ministarskom savetu da nastavi procedure”, naglasila je Gervala.

Na pitanje da li Kosovo ide ka novim parlamentarnim izborima i kada bi oni mogli biti, Gervala je poručila da su ovu vladu od kada je izabrana 14. februara 2021. pratili uspesi koje niko nije očekivao.

“Ne radi se samo o ekonomskom razvoju. Vladavina prava, povećanje standarda demokratije, ali i izvanredni uspesi u podizanju ekonomskog nivoa zemlje, u zapošljavanju, prihodima od poreza, carina itd. Oni su dokazali da je ova vlast sigurna, da je ispunila očekivanja i čak ih višestruko premašila. Međutim, ako opozicija na Kosovu bude mišljenja da treba izaći na nove izbore i za to postoji konsenzus, mi nećemo ometati ovaj proces. Ali ne možemo na izbore ići selektivno, sa selektivnim partnerima iz opozicije. Očekujemo da opozicija bude ozbiljna u pozivima na izbore, a ne samo u medijima, gde se ne odlučuje o novim izborima. Spremni smo kad god je opozicija spremna. Mislimo da bi bilo bolje da se izbori održavaju tokom dugih, a ne kratkih zimskih dana. Međutim, i mi smo spremni da svoj mandat iznesemo do kraja. Ovo bi bio prvi put da bi izabrana vlada završila svoj mandat nakon nezavisnosti zemlje”, zaključila je Gervala.