Gervala: Zapad da promeni strategiju i izaslanike

Donika Gervala
Izvor: Kosovo Online

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala traži od Zapada da promeni strategiju, pošalje druge diplomate na Balkan i zauzme oštriji stav prema Srbiji.

Gervala je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", ocenila da je ozbiljna strateška greška što EU preti Kosovu merama ako ne povuče pripadnike specijalne policije sa severa.

"Pretnje savezničkoj demokratiji koja štiti zakon i izabranim predstavnicima protiv nasilnih kriminalaca koji koriste ručne bombe sa gelerima protiv vojnika Kfora su fatalni signal. Ovo je poziv na eskalaciju – a predsednik Srbije Aleksandar Vučić dalje eskalira: srpski specijalci su upali u našu zemlju i kidnapovali tri policajca. Ova otvorena agresija je alarmantna: tako je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević započeo svoje ratove 1991. godine. Dugo smo upozoravali da će biti mrtvih ako se Vučić ne zaustavi. Taj primer će ostaviti traga daleko izvan regiona, zato što dovodi u pitanje principe i pouzdanost Zapada na globalnom nivou, a to čujemo iz drugih delova sveta", objasnila je ona.

Upitana pod kojim uslovima bi se specijalna policija povukla, Gervala je odgovorila da se, kao u Beču, Gracu ili Lincu, policija povlači kada nasilni ekstremisti više ne ugrožavaju vladavinu zakona i gradonačelnika.

"Nijedna pravna država ne bi trebalo da toleriše nasilje i pravne praznine", podvukla je ona.

Na konstataciju da SAD i EU zahtevaju od gradonačelnika na severu da rade sa alternativnih lokacija, poručila je da "Kosovo ne može da izvrši političko samoubistvo čak ni za svoje najbliže prijatelje".

"Mi, kao Zapad, ne smemo dozvoliti da nekolicina problematičnih diplomata u savezu sa Putinovim opunomoćenikom Vučićem uvuče region u rat. U svakom slučaju, mi ćemo braniti svoju zemlju jer branimo vladavinu prava i demokratiju. Vučić se ne može zaustaviti ni novcem, ni pomirljivom politikom, već samo kristalno jasnim stavom. EU nema taj stav, jer nije jedinstvena", dodala je ona.

Upitana za ulogu Kremlja u aktuelnoj situaciji, Gervala kaže da se Rusija igra Zapadom, koji deluje kao mesečar.

"Već dugo upozoravamo, ali mnogi zapadni partneri, uključujući i Austriju, ne žele ni da čuju ni da vide. Pričati, davati savete, to je ono što oni žele. Nažalost, stvari za Kremlj idu dobro", dodala je ona.

Na pitanje pod kojim uslovima se mogu održati novi izbori u četiri opštine na severu, Gervala je ukazala da predsednica o tome odlučuje u skladu sa zakonom, a ne na osnovu "dobacivanja".

"Zapad prvo mora da spreči Vučića da ponovo interveniše pretnjama i nasiljem u drugoj zemlji kako bi sproveo bojkot izbora. Zapad je 17. marta garantovao da neće biti bojkota aprilskih izbora. Rezultat je poznat, ne sme se ponoviti", poručila je ona.

Eskalacija je rezultat pogrešne strategije, rekla je Gervala na pitanje kakvi su efekti nedavnih događaja na dijalog sa Srbijom.

"Izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak često zastupa Vučićev stav. Ne samo da je to ubitačno za posredovanje, već ohrabruje Vučića na eskalaciju. Situacija je izuzetno opasna, na licu mesta su čak i Vagnerove trupe. Hitno je potrebna nova strategija, uključujući novo osoblje, ako se želi zaustaviti eskalacija", naglasila je ona.

Upitana koji su rezultati vlade u borbi protiv korupcije i zloupotrebe položaja Gervala je kazala da ta borba funkcioniše.

"Napredovali smo po Indeksu borbe protiv korupcije. Takođe imamo porast u percepciji vladavine prava. Imamo i rekordne prihode od poreza i carina", zaključila je ona.