Gervalina izjava o EU kao "tigru od papira" izazvala burnu reakciju opozicije u Prištini

Donika Gervala
Izvor: Reporteri

Predstavnici opozicije na Kosovu ocenjuju da je izjava šefice diplomatije Donike Gervale, da je EU "tigar od papira" i ne može da obezbedi mir u Evropi, neogovorna i upozoravaju da takva diplomatija vodi u direktan sukob sa međunarodnom zajednicom, prenosi Reporteri.

Opozicija kaže da je kosovska vlada doprinela da se naruše odnosi sa saveznicima, donoseći jednostrane odluke po pitanju situacije na severu, podržavajući stav izaslanika SAD Gabrijela Eskobara koji je, na Gervalinu izjavu, rekao da "sve pozitivno što se desilo na Balkanu je kombinacija saradnje Evropske unije i Sjedinjenih Država".

Reporteri u zbirnom tekstu nabraja neke od najupečatljivijih reakcija opozicionih funkcionera.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku okarakterisala je Gervalin stav kao  neodgovornost pomešanu sa "megalomanijom i neznanjem".

"'Evropa je tigar od papira', izjavila je kosovska ministarka spoljnih poslova na međunarodnoj konferenciji. Kakva neodgovornost, pomešana sa megalomanijom i neznanjem. U stvari, ovo troje obično ide zajedno", napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Portparol Demokratskog saveza Kosova Sibel Haljimi rekla je da je Gervala "uronjena u iluzorne poglede na paralelni svet" i dobila odgovarajući odgovor od izaslanika EU Miroslava Lajčaka i emisara Sjedinjenih Američkih Država Gabriela Eskobara.

"Ona napada EU kao ’papirnog tigra‘, aludirajući da je EU htela da obezbedi bezbednost Kosovu i da na kraju zarati!? Uronjena u iluzorne poglede na paralelni svet, dobila je zasluženi odgovor od emisara Lajčaka i Eskobara", napisala je Haljimi na Fejsbuku.

Šef poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri na Fejsbuku je napisao da je javna diplomatija Vlade Kosova još jednom stavila Kosovo, kako je rekao, u ofanzivni kurs i direktnu sukob sa Zapadom, SAD i EU.

Tahiri je rekao da niko nije očekivao da će Kosovo pasti na "takav nivo".

"Javna diplomatija Vlade Kosova je danas ponovo stavila Kosovo na kurs uvrede i direktnog sudara sa Zapadom, sa SAD i EU", upozorio je on.

Tahiri je poručio da Kurtijevu vladu treba smeniti pre nego što šteta postane nepopravljiva.

Na izjave Gervale reagovao je i bivši gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji je upitao "ako je EU bez SAD tigar od papira, šta je Kosovo bez EU i SAD?"