Godfri: Izgradili smo prijateljstvo danas važnije nego ikad

Entoni Godfri
Izvor: Tanjug

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri izjavio je da je u središtu srpsko-američkih odnosa zajednička želja da dva naroda uživaju temeljne vrednosti slobode i jednakosti, izrasle iz evropske renesanse, koje su i danas podjednako važne, prenosi Tanjug.

Godfri je, u autorskom tekstu za današnji "Kurir", a povodom 140 godina diplomatskih odnosa SAD i Srbije, rekao da su se diplomatski odnosi dve zemlje razvijali u doba kada su obe zemlje bile u stanju razorne nestabilnosti, uključujući politička ubistva i ratove.

Prema njegovim rečima, postoji potencijal za dalje intenziviranje ekonomskih odnosa što se, kaže, moglo videti početkom meseca na otvaranju tehnološkog kompleksa NCR u Beogradu.

"Od holivudskih filmova, do NBA, naše veze u oblasti kulture i sporta takođe neprestano jačaju. Naši padobranci zajedno učestvuju u desantnim vežbama, naše policije se zajedno bore protiv prekograničnog kriminala, naši lekari i naučnisi zajedno rade na suzbijanju kovida. Kada divni ljudi iz Srbije i Amerike zajedno rade, stvaraju, pronalaze ili se takmiče, rezultati su zadivljujući", rekao je Godfri.

On je istakao i da na isti način na koji je Mihajlo Pupin postao istinski velikan, Srbija i SAD dokazuju koliko je važno ostati zajedno i u dobru i u zlu.

"Od obične šljive i želje da se podrži sloboda, izgradili smo prijateljstvo koje je danas važnije nego ikada", zaključio je Godfri.

Miodrag iz Peći
14. Oktobar 2021.
Živelo 140-to godišnje prijateljstvo Srbije i Amerike.