Gogić: Gradonačelnici ostaju do kraja mandata, ovakav presedan model za buduće izbore na severu

Ognjen Gogić
Izvor: Kosovo Online

Politikolog Ognjen Gogić, navodeći da je niska ili gotovo nikakva izazlnost na glasanje o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu bila očekivana, ukazuje da ono što najviše brine jeste mogućnost da jučerašnja organizacija glasanja postane model za organizovanje nekih sledećih izbora i to bez konsultacije sa lokalnim stanovništvom.

Gogić za Kosovo onlajn ističe da su tokom organizovanja referenduma prekršena demokratska prava građana, vladavina prava, kao i ljudska prava jer su građani zbog uslova glasanja uskraćeni za to da demokratskim putem izaberu legitimne predstavnike koji će donositi odluke u njihovo ime.

"Niska ili gotovo nepostojeća izlaznost je bila očekivana budući da su srpske stranke pozvale na bojkot, a nije bilo za očekivati da će ljudi samoinicijativno izaći na ovo glasanje, pre svega ako imamo u vidu okolnosti u kojima se glasanje održavalo, a zbog kojih je i pozvano na bojkot", naveo je.

Kako kaže, na biračkim mestima koja su bila okružena policijom bilo je neprijatno boraviti, a mnogi od članova komisije koji su se tu nalazili ne govore srpski.

Osim toga, dodaje, novina u vidu kamera na biračkim mestima je takođe predstavljala problem i razlog da građani budu dodatno odbijeni da izađu i iskažu svoju volju.

"Kamere su bile postavljene na dosta sporan način. Nije jasno ni čemu su služile osim toga da ljude dodatno odvrate od toga da dođu da glasaju tako da zaista čitav taj ambijent nije odavao da postoji želja da se građanima omogući da ostvare svoje građansko pravo i da izraze svoj stav o gradonačelnicima u četiri opštine na severu, a mislim da niko nema sumnju, niti gradonačelnici, niti vlast u Prištini, niti međunarodna zajednica da ti gradonačelnici nemaju legitimitet i da iza njih ne stoje građani", navodi Gogić.

Prema njegovim rečima, s obzirom da do smene gradonačelnika nije došlo, može se očekivati da ostanu na svojim funkcijama do kraja svojih mandata koji ističe na jesen 2025. godine.

"Ovde nije bilo omogućeno građanima da se slobodno izjašnjavaju, nisu bili omogućeni uslovi, ali gradonačelnici takođe treba da imaju u vidu da im niko nije ni izrazio podršku. Dakle, ovde je bilo pitanje da li ste za smenu ili protiv smene, niko nije došao i rekao 'mi smo protiv smene' tako da oni opet nisu potvrdili da uživaju podršku građana", ukazuje.

Gogić ističe da je možda glavna poruka dan posle referenduma da ovo može da bude presedan i model za buduću organizaciju izbora na severu, što je ujedno i ono što ga najviše brine.

"Pitanje je da li će ovako biti organizovani parlamentarni izbori na severu koji se očekuju za možda pola godine, a onda kasnije možda sledeći lokalni izbori. Plašim se da je na ovaj način CIK napravila presedan po kojem je organizovala izborni proces bez konsultacija sa lokalnim stanivništvom. Ovde je osnovni problem bio taj što se u organizaciju izbora ušlo, a da se nije uspostavila saradnja, komunikacija sa ljudima koji žive na severu, a koji nisu bili uključeni u organizaciju procesa i zbog toga su postojali ti problemi koji su postojali. Ukoliko bi se desilo da se neki sledeći izbvori organizuju na isti način to može dati prednost ili nekim albanskim strankama u ovim sredinama ili nekim drugim srpskim strankama koje su više po volji Prištine", kaže.

Govoreći o stavovima međunarodne zajednice da je glasanje organizovano, kao i da je bilo uslova da se izađe na glasanje, ali da Srbi nisu to iskoristili, Gogić kaže da međunarodna zajednica "gura stvari pod tepih i okreće glavu na drugu stranu".

"Oni se bave samo nekim formalnim stvarima, za njih je važno da je ovo organizovano bez obzira kako je to prošlo i ne pokazuju interesovanje ka tome da uslovi nisu bili adekvatni. Ovaj referendum je organizovan na način koji onemogućava demokratsko izražavanje volje i nas treba najviše da brine to što međunarodnu zajednicu to ne brine", naglašava.

Kako kaže, ovde je pitanje osnovnih političkih i ljudskih sloboda koje nisu mogle da budu ostvarene.

Tu je problematično, kako dodaje, što ne postoji adekvatna reakcija međunarodne zajednice upravo zbog toga što dolaze drugi izbori i drugi procesi gde je pre svega važno poštovati pravo, pravdu, legitimitet, legalitet.

"A ovde je samo formalnost koja se ceni i plašim se da će ovo biti dovoljno cinična situacija i da će međunarodna zajednica u svetlu ovog referenduma da povuče kaznene mere koje su uvedene protiv Kosova, koje zapravo nikada nisu bile primenjene, ali kako su bile formalno uvedene, tako će sada biti formalno uklonjene i to pod izgovorom da je održan neki referendum i da je Kosovo ispunilo formu, odnosno taj neki osnovni zahtev koji se pred njega postavio", kaže.

Podsećajući da se Kosovo nalazi u procesu približavanja Savetu Evrope, a da je za tu međunarodnu organizaciju ključno da kandidat za članstvo poštuje demokratiju, vladavinu prava i ljudska prava, Gogić naglašava da se ništa od toga nije ispoštovalo u ovim procesima.

Kako navodi, na severu Kosova postoje četiri opštine u kojima se krši pravo građana na lokalnu samoupravu i u kojima građani nemaju prava da demokratskim putem izaberu legitimne predstavnike koji će donositi odluke u njihovo ime.

"To je kršenje svih principa Saveta Evrope, kršenje demokratije, ovde ne postoji demokratska volja, kršenje vladavine prava budući da su ta glasanja održana na način koji nije poštovao osnovne uzuse i principe izbornog procesa i kršenje ljudskih prava jer ti gradonačelnici donose odluke koje nisu u interesu lokalnog stanovništva i to treba da zabrine međunarodnu zajednicu, a mene brine to što to ne brine međunarodnu zajednicu", zaključio je Gogić.