Gorani: Ili ćemo prihvatiti ZSO ili ćemo razgovarati o razmeni teritorija

Dukađin Gorani
Izvor: Klan Kosova

Analitičar i novinar Dukađin Gorani kritikovao je pristup kosovske vlade procesu dijaloga Beograda i Prištine, za koji su prethodne vlade govorile da im ga nameće međunarodna zajednica, prenosi Ekonomija onlajn.

"Dijalog je međunarodno nametanje. Ali nemate mnogo rešenja. Ili ćete ga prihvatiti ili odbiti. Morate ga prihvatiti, jer Kosovo nije zemlja koja se može pogurati sa međunarodnom zajednicom, posebno ne onim delom koji efikasno želi najbolje", rekao je u emisiji Gorani u emisiji "Rubikon" na TV Kljan Kosova.

Dodao je da dijalog treba voditi aktivno, jer ima mnogo nerešenih pitanja, i da su prethodne vlade govorile da su ih "stranci terali na dijalog".

"Zainteresovani smo da okončamo ta nerešena pitanja sa Srbijom i ako nas zanima dobro susedstvo. Oduvek sam bio iznenađen smišljanjem bočnih mehanizama kako bi izbegli odgovor na vrlo jednostavno pitanje. Ako ne idete na dijalog, nemojte ići. Ne morate plaćati porez. Ne morate da pronađete kreativna rešenja da biste blokirali proces. Ako želite da blokirate proces, ne idite i ostaćete izolovani", rekao je Gorani.

Prema njegovim rečima dijalog treba okončati kompromisom, a Kosovo treba da prihvati Zajednicu srpskih opština ili će biti razgovora o razmeni teritorija.

"Ovde se radi o pregovorima. Pregovori moraju da se završe kompromisom. Taj se kompromis se nudi na dva nivoa. Ruku na srce, jedan od njih je sada i međunarodna obaveza. Ili ćete prihvatiti Zajednicu srpskih opština ili ćete biti uključeni u geopolitičke diskusije u regionu koje uključuju razmenu teritorija ili prekrajanje granica. Nijedna od strana uključenih u pregovarački proces nije dala nijedno drugo kreativno rešenje", rekao je Gorani.

Miodrag iz Peći
14. April 2021.
Tačno tako Srbiji i ako ga je potpisala ne odgovara Briselski Sporazum i ZSO ne odgovaraju i zato će moliti Boga da ga Albanci minirsju. Podela, odnosno ostanak Severnog KiM u Srbiji i krnji Briselski Sporazum sa ZSO za preostalih srpskih opština kao ustavna Eksterotijalnost SPC i njenih metoha bio bi pun kompromis s time da nova kosovska država bude primljena u UN kada i Srbija u EU. Naravno da se vojna neutralnost podrazumeva.
Gresni pop Milorad
15. April 2021.
Interesantno razmišljanje ali mislim bez nade za ostvarenjem.
Rat i Mir
15. April 2021.
E ovo oko prijema u EU ( Srbija ) i UN ( Kosovo ) će da potraje do Mitrova dana.

U ovom sukobu se rešavaju sam interesi Srba i Albanaca, nikako i onih ostalih manjina koje su se Ironijom Sudbine našle na tim prostorima.

Zato osim rešavanja problema na relaciji Srbi & Albanci treba pronaći formulu i za rešavanje problema ostalih.

Egoističko rešavanje problema samo da nama bude dobro dok ostali neka crknu, umru, nestanu neće usrećiti ni jedne, ni druge, ni treće.

Kada predlažete razmene teritorija i ostalog, tada preselite na neke druge teritorije one koji nisu ni Srbi, ni Albanci i uživajte u čisto nacionalnim sredinama.

Bog neka Vam je u pomoći Srbi & Albanci & Ostali ...