Građani Kosova uznemireni zbog rasta cena namirnica, struka krivi vladu za stagnaciju privrede

Prodavnica
Izvor: Kosovo Online

Cene osnovnih životnih namirnica togom februara veće su za oko za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine, rezultai su analize Kosovske agencije za statistiku. Građani upozoravaju da im život zbog visokih cena i niskih primanja postaje sve teži, dok stručnjaci tvrde da je za sve kriva aktuelna vlada zbog nedostatka ambicije i strategije za razvoj privrede, piše TV 21.

Analize pokazuju da je poskupela i roba široke potrošnje, kao i gorivo i struja kada se uporede cene od lani.

"Porast cena se primećuje u odnosu na februar 2023. godine: električna energija 11,5 odsto, ogrev-pelet 8,3 odsto, proizvodi za domaćinstvo i usluge 7,7 odsto. Poskupljenja su zabeležena i kod prehrambenih proizvoda: povrće tri osto, hleb i žitarice 2,3 odsto, meso 1,3 odsto. Zajednički uticaj ovih podgrupa je zaokružen povećanjem od 2,6 odsto", navodi Kosovska agencija za statistiku.

Građani se žale da im stalno povećanje cena poprilično otežava život.

"Jako loše, jako loše, cene rastu svakim danom, nije u redu sa platama koje primamo, teško je sa tim. Sa platom od 300 evra u ovom trenutku ne možete da izdržavate ni sebe, a kamoli porodicu", poručuju građani za TV 21.

Profesor ekonomije Safet Grdžaljiu kritikovao je vladu zbog nedostatka strategije za podizanje privrede, navodeći tri glavna razloga sa stagnaciju.

"Nedostatak kapitalnih investicija, nedostatak stranih investicija i tekuće političke tenzije", istakao je on.