Gradonačelnici Vučitrna i Suve Reke: Saradnja samo sa pojedinim ministarstvima odlična

Ferit Idrizi
Izvor: Ekonomia Online

Gradonačelnik Vučitrna Ferit Idrizi rekao je da su tokom 2022. godine sarađivali sa Ministarstvom regionalnog razvoja, ministrom za infrastrukturu i Ministarstvom kulture, dodajući da tokom 2023. godine očekuje još veći rast saradnje, prenosi Ekonomija onlajn.

Idrizi ističe da su sada u fazi pripreme projekta i pripreme aplikacija za nove grantove.

Što se tiče raspodjele budžeta, Idrizi je rekao da nisu dobili dodatni budžet od Vlade.

"Budžet koji je dodeljen je raspoređen na sve opštine po formuli finansiranja na osnovu zakona o upravljanju javnim finansijama, što znači da se izdvaja po glavi stanovnika. Nadamo da ćemo sa ovim projektima koje sam pomenuo aplicirati kod resornih ministarstava i da ćemo biti korisnici",  rekao je on.

I gradonačelnik Suve Reke, Balji Muharemja, rekao je da ta opština sa nekim ministarstvima nema komunikaciju.

“Sa nekim ministrima smo imali jako dobru saradnju, sa nekima nismo uspeli ni komunicirati. Trudio sam se da budem vrlo praktičan verujem da će ove godine biti bolja saradnja između načelnika opština i ministara u Vladi”, rekao je on.

Što se tiče budžeta za opštinu Suva Reka, Muharemaj je rekao da se nije žalio, ali da je prema njegovim rečima dobro da se svaki put traži veći budžet.

“Imamo 7,5 miliona eura kapitalnih investicija, imamo i donatora, imamo i grantove. Svaki put tražimo više, ali je bolje da ovo potrošimo racionalno. Načelnici opština uvek traže više od vlade, ali se budžet deli na osnovu broja stanovnika”, rekao je Mzharemaj.