Grajčevci podržao Kurtijeve zahteve prema Srbiji: Otvaranje državnog arhiva i smena Veljka Odalovića

Kurti sa predstavnici Koordinacionog saveta porodica nestalih na Kosovu
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se danas sa predsednikom Koordinacionog saveta udruženja članova porodica nestalih Kosova Ahmetom Grajčevcijem i članovima tog saveta, prenosi Reporteri.

Grajčevci je tokom sastanka izrazio podršku Kurtiju za posvećenost rešavanju pitanja nestalih koje je pokazao i tokom pregovora u Briselu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Rekao je da smatraju vrlo ispravnim zahtev premijera Kurtija za otvaranje arhiva Srbije jer su, kako je rekao, zločini koje su srpske snage bezbednosti izvršile na Kosovu počinjene po komandnoj naredbi, a prenos i prikrivanje leševa je urađeno pod komandom srpske države", kaže se u saopštenju.

Iz Saveta su naglasili da podržavaju Kurtijev zahtev za smenu Veljka Odalovića iz rukovodstva Komisije za nestale Vlade Srbije, budući da je, kako kažu, Odalović kao bivši visoki zvaničnik Srbije na Kosovu, znao za lokaciju grobnica, ali nije bio konstruktivan u saradnji.

"Premijer Kurti je obavestio Predsedništvo Saveta o svom stalnom insistiranju na svakom sastanku sa međunarodnim zvaničnicima i na sastancima sa visokim zvaničnicima Srbije da otvore arhive i izvuku podatke o drugim grobljima u Srbiji, na kojima se sumnja da su se skrivali Albanci ubijeni tokom rata na Kosovu", stoji u saopštenju.

Predsednik kosovske vlade je dodao da je procedura za izmenu Zakona o nestalim licima već počela i da se očekuje da će u Skupštinu otići u roku od godinu dana.

Smk
29. Avgust 2021.
Moze da menja one koje je postavio, ako mu se familija ne naljuti jer ih je sve pozaposljavao !
Miodrag iz Peći
29. Avgust 2021.
Dokle god se želi OVK predstaviti kao oslobodici i dok ne padnu prve presude u Hagu za zločine UQK neće biti pomaka. Kritika Odalovića a bez samokritike svojih postupaka i ne činjenja sa Albanske strane neće biti pomaka.
Moi
29. Avgust 2021.
Bravo Kurti
roni
29. Avgust 2021.
Ha ha Moi malo sutra kad na vrbu rodi grodzdje samo ti sanjaj.8PCeW