Granična policija BiH: Građani Kosova u BiH mogu da uđu samo uz vizu

Granica BIH
Izvor: Radio Sarajevo/Twitter

Granična policija BiH reagovala je na navode koji su se pojavili na internetu, da od 3. novembra državljani Kosova uživaju bezvizni pristup u Bosnu i Hercegovinu sa važećom ličnom kartom, navodeći da te informacije nisu tačne, prenosi Radio Sarajevo.

"Skladno Odluci o vizama kojom je propisano da građani koji imaju putne isprave s oznakom 'Republika Kosovo', obavezni su prethodno da nabave vizu Bosne i Hercegovine, koja se ne unosi u putnu ispravu nego se izdaje na posebnom obrascu i po posebnom postupku. Uzimajući u obzir navedeno, informišemo da građani s područja Kosova ne mogu koristiti lične karte prilikom prelaska državne granice Bosne i Hercegovine", istakla je Franka Vican Bošković, potparol Granične policije Bosne i Hercegovine.

U Berlinu su premijeri zemalja Zapadnog Balkana, 3 . novembra, u okviru berlinskog procesa potpisali Sporazum o putovanju samo sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, ali će se on primenjivati od momenta kada bude odobren u zemljama potpisnicama.

To u slučaju Bosne i Hercegovine znači da sporazum mora odobriti Parlamentarna skupština BiH, odnosno on mora dobiti "zeleno svetlo" na Predstavničkom, odnosno Domu naroda PSBiH.

S obzirom na to da je konstituisanje nove vlasti u toku, te da će Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH biti najverovatnije konstituisan početkom naredne, 2023. godine, teško je očekivati da će sporazum na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH biti pre prvog tromesečja naredne godine, navodi Radio Sarajevo.

Do tada, kako je pojašnjeno, na snazi su bilateralni sporazumi o prelasku granice samo sa ličnim kartama koje u slučaju Bosne i Hercegovine recipročno važe sa Srbijom, Crnom Gorom, Albanijom i Severnom Makedonijom.