Graovac: Prizrenska liga - temelj sna o Velikoj Albaniji

Srđan Graovac
Izvor: Tanjug

Istoričar Srđan Graovac u okviru julskog predavanja na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada govorio je na temu “Prizrenska liga - temelj sna o Velikoj Albaniji” i predstavio uzroke i nastanak lige, njene ciljeve i delovanja, prenosi Tanjug.

Prema istoričarevim rečima, kako je sam nastanak Prizrenske lige prouzrokovan dejstvom velikih sila, tako je i njeno gušenje njihovo delo.

“Ona nastaje uoči Berlinskog kongresa, u vreme napetih odnosa između Rusije i Velike Britanije. Kako je Velika Britanija tražila saveznika u ostvarenju svojih ciljeva, ona ga nalazi u Otomanskom carstvu, te je dejstvo ove dve sile bilo isprepleteno. Koristivši neraspoloženje i negativnu atmosferu albanskog naroda usmerenu ka srpskom i crnogorskom narodu, ove dve sile podstiču stvaranje Prizrenske lige”, objašnjava Graovac.

Na Velikoj albanskoj skupštini doneta je odluka o formiranju Prizrenske lige, a kako kaže istoričar, dok je ona u početku bila opšte muslimanskog karaktera, kasnije prelazi u albanski nacionalni pokret.

Dodaje da je cilj pre svega bio očuvanje teritorija, međutim, vremenom albanskom narodu za cilj postaje da dobiju svoju autonomnu pokrajinu u sklopu Otomanskog carstva, koja bi obuhvatala 4 vilajeta.

“Kako to Otomanskom carstvu nije odgovaralo, a više nisu imali ni koristi od Prizrenske lige, čak naprotiv, ona biva ugušena”, kazao je između ostalog Graovac.

On za poruku ovih dešavanja uzima to da je albanski nacionalni pokret nastao, razvijao se uz odobrenje velikih sila, jačao i postizao rezultate uvek uz njihovu podršku.

Misa
20. Jul 2020.
Odlicno predavanje.sve pohvale za predavaca i kcns.
albakos
21. Jul 2020.
velika albania je slavo/ruso/srpska izmishljotina..
velika albanija ne postoji. i nikada nije postojala.
velika srbija je u misli svakom cetniku srbina/slavo.rusa.
zapamtite jedno. albanci su serum koja ljeci od raka koja se zove velika srbija.
mi uskoro u nashu etnicku albaniju.
dogodine u nish
Lio
10. Jun 2021.
Bravo Prizrenit
Rado
10. Jun 2021.
ha.ha.ha smesni komentaro.
Velika Srbija postoji od 1389 god.A Prizrenska liga nema ni 120god to samo sanjaju ujedinjenje ali nikad se nece dogoditi.Na Kosovu nije bilo uopste Albanaca samo Srba i Osmanlija.