Graovac: Čvršća pozicija Beograda prema dijalogu ukoliko Zapad ne natera Prištinu da sprovede obaveze

Srđan Graovac
Izvor: Kosovo Online

Ne treba očekivati neke radikalne promene u politici nove vlade Srbije prema kosovskom pitanju, ali ukoliko Zapad ne bude bio spreman da zauzme čvršće pozicije prema Prištini i natera je da sprovede u delo ono što je potpisano u okviru dijaloga, onda treba očekivati zauzimanje čvršće pozicije Beograda prema pregovorima sa Prištinom, pa i prema zapadnim zemljama, kaže politički analitičar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost.

„Ono što je potpuno jasno je da će eventualno tvrđi stav vlade zavisiti od realne situacije na terenu i odnosa zapadnih zemalja prema pitanju KiM jer je činjenica da su zapadne zemlje do sada imale nonšalantan stav prema odnosu Albanaca prema preuzetim obavezama, a što su u neku ruku i obaveze zapadnih zemalja jer su one bile garant tih sporazuma. Taj indolentan stav Zapada prema položaju Srba na KiM i prema neispunjavanju obaveza Prištine mi ne možemo da tolerišemo u nedogled“, ocenjuje Graovac.

On ističe da je strateška politika Beograda da se problemi moraju rešavati pregovorima i da moraju da se izbegavaju sukobi i ratna rešenja.

„To nama nikako ne ide u korist a želja Aljbina Kurtija je da nas uvuče u neko ratno rešenje. Naša strateška politika je opredeljenost za mir i ne smemo dozvoliti da budemo isprovocirani jer nema sumnje da je u ovom trenutku Kurti jedini kome bi odgovarao sukob i koji smatra da je ovo za njega idealan momenat da ratnim putem rešava probleme. Srpska vlada neće upasti u tu zamku kao što nije upala ni prethodna“, kaže Graovac.


last Aljbina Kurtija, kako smatra, ni na jednu vladu u Beogradu neće gledati na prijateljski način ukoliko ta vlast nije spremna da prizna Kosovo, a vlada Miloša Vučevića, kaže, jasno stoji na stanovištu koji je imala i prethodna vlada, da nema nikakve šanse da Srbija pristane na bilo kakvo ni eksplicitno ni implicitno priznanje nezavisnosti Kosova.

„To već sada određuje odnos prištinske administracije prema vladi u Beogradu. Rekao bih da je važna i činjenica da kada smo imali tragična dešavanja u Banjskoj da je Kurti te okolnosti pokušao da iskoristi na prvom mestu za napad na predsednika Aleksandra Vučića, kog je definisao kao glavnog krivca za sve što se desilo i u stvari je želeo da ga diskredituje u međunarodnim odnosima, a tu situaciju je koristio i za napade na tadašnjeg ministra odbrane, a to je sadašnji premijer Miloš Vučević, pokušavajući da njega poveže sa dešavanjima u Banjskoj i da oteža njegovu poziciju. Nema sumnje da su za Aljbina Kurtija i Vučić i Vučević neprijatelji jer i jedan i drugi ne prihvataju njegovu politiku koja ide u pravcu toga da za Srbe na KiM nema mesta ukoliko nisu spremni da se povinuju njegovim težnjama da stvori ’veliku Albaniju’ što je njegov ključni cilj“, smatra Graovac.

Kako zaključuje, i u narednom periodu može da se očekuje nastavak neprijateljskog stava administracije u Prištini prema vladi u Beogradu, pa i njegovo intenziviranje, jer nervoza u Prištini postaje sve veća kao i želja da se ratnim putem obračunaju sa Beogradom, pa će pritisak u tom pogledu rasti.