Grdžaljiu: Građani neće moći da plate novo poskupljenje struje

Safet Grdžaliju
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski stručnjak i bivši predsednik Privredne komore Safet Grdžaljiu ocenio je da je zahtev Kosovske energetske korporacije (KEK) za povećanjem struje posledica lošeg upravljanja i politizacije, te da se kod ovakvih odluka ne uzima u obzir teška ekonomska situacija u kojoj se nalaze građani.

“Živimo u vremenu inflacije, ekonomske krize i mada su zahtevi za poskupljenje električne energije razumni, uvek moramo biti svesni kakva je trenutna situacija građana Kosova”, kazao je Grdžaljiu za Gazetu Blic.

On je postavio pitanje da li će građani moći da priušte to poskupljenje.

“Mogućnost da građani Kosova mogu sebi priuštiti ovo povećanje cena treba razmotriti kroz subvencije. Ako želite ovo povećanje cene struje u vreme inflacije, socijalni aspekt će biti prilično izazovan”, ukazao je Grdžaljiu.

Dodao je da se građani suočavaju sa poskupljenjima u situaciji kada nema povećanja plata, ni u javnom, ni u privatnom sektoru, dok su istovremeno, kaže, mnoga javna preduzeća ostavljena "na milost i nemilost" državnih subvencija, kao i lošeg upravljanja i politizacije vlade.

"Ne samo KEK, već i mnoga javna preduzeća su na milosti državnih subvencija", zaključio je Grdžaljiu.