Grdžaljiu: Sa Kosova ne odlaze samo siromašni, najveća zainteresovanost za Švajcarsku, Austriju i Nemačku

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Ukidanje viznog režima za građane Kosova dovešće do migracije velikog dela stanovništva sa Kosova, ocenjuje za Kosovo onlajn ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu. On objašnjava da ljudi pretežno odlaze u Švajcarsku, Austriju i Nemačku, ali da u poslednje vreme vlada velika zainteresovanost i za SAD, Australiju i Kanadu.

Grdžaljiu upozorava da su od silne politizacije države Zapadnog Balkana postale „beži države“, te da stanovništvo odlazi, ne samo sa Kosova, već i iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije...

„Mislim da je to jedna dobra poruka za političare ovih država, da rade više za narod i za države, nego za vlast i političku partiju. Jednostavno, izgubljena je nada da na ovom prostoru može da se rodi neka nova perspektiva za bolje sutra“, rekao je Grdžaljiu. 

On ističe da građani ne odlaze isključivo zbog loše ekonomske situacije.

"Problem je u tome što niko ne može garantovati političku stabilnost. U jednoj državi gde nema političke stabilnosti i regionu gde je politička stabilnost labilna ili nije sigurna, sigurno će biti i straha, sigurno će biti i krize, sigurno će biti prisutno i to `kako sutra`, `gde sutra` i `na koji način ćemo sutra`", naveo je Grdžljiu.

Dodaje da je su evropske države prava atrakcija za pojedine građane, ali i da se pojedinci odlučuju čak i da promene kontinent.

„Sa Kosova ne odlaze samo siromašni. Beže cele porodice, beže oni koji imaju dobre plate, jer jednostavno, ako gledate zdravstvo, ako gledate obrazovanje, spas ćete pokušati da nađete negde drugde. Evropa je prava atrakcija. Najviše dijaspore imamo u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji, ali u poslednje vreme je veliki interes građana Kosova za SAD, Australiju i Kanadu. To je najveći poraz koji Kosovo doživljava“, istakao je Grdžaljiu. 

Dosad, svi koji su odlazili, imali su dugoročne planove, tvrdi naš sagovornik.

„Sigurno da će posle 1. januara biti velike intencije ili inercija za odlazak. Međutim, Evropa nije ono što je bila nekada, sigurno će biti i onih koji će na neki način biti razočarani ili će biti prisiljeni da se vrate", rekao on.

Grdžaljiu ističe da novi evropski zakoni u pojedinim državama omogućavaju dobijanje radnih dozvola ubrazanim postupkom. 

„Možda je to ta okolnost koja motiviše građane. Od 1. januara moćiće slobodno da putuju kao turisti, ali sigurno će mnogi i planirati da ostanu da rade u inostranstvu. Žalosno, ali to je istina koja boli sve one koji vole perspektivu, ne samo Kosova, ne samo Srbije, već celog Balkana i priželjkuju stabilnost u ovim državama“, rekao je Grdžaljiu.

Stručnjaci i poznavaoci ekonomskih prilika predložili su strategiju za motivaciju mladih da ostanu u zemlji, međutim, Grdžaljiu ističe da je politička agenda ona koja dominira.

„Treba da se napravi jedna strategija kako da se motivišu mladi, kako dobra vest da bude vest, a ne samo da loša vest bude vest. Treba motivisati te mlade da veruju u izgubljenu perspektivu, da će se ona vratiti, ali od toga neće biti ništa, jer pretežno na Balkanu, a pogotovo na Kosovu, politička agenda je ta koja dominira, koja kreira sve te orjentire, i od tih orjentira koji se kreiraju, od dominacije političke agende, raste strah i gubi se nada za bolje sutra“, zaključio je Grdžaljiu.