Grenel: Američke kompanije strahuju od nestabilnosti koju Kurti stvara

Novi Sad_231024_Ričard Grenel 07
Izvor: Kosovo Online

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel reagovao je na objavu ministarke ekonomije Kosova Artane Rizvanoli u vezi sa prvom kosovskom solarnom aukcijom ukazujući na to da nijedna američka kompanija ili investitor nisu licitirali za taj mogući veliki solarni projekat na Kosovu.

Rizvanoli je objavila na društvenoj mreži "X" da su na "Solarnoj aukciji 100 MW" ponude poslale kompanije i kosovska dijaspora iz Turske, Nemačke, Francuske, Egipta i Švajcarske. 

"Nijedna američka kompanija ili investitor nije licitirao za mogući veliki solarni projekat na Kosovu nakon opsežnog kontakta sa ambasadom SAD u Prištini. Američke kompanije strahuju od nestabilnosti koju stvara Aljbin Kurti", naveo je Grenel na društvenoj mreži "X".

Grenel dodaje da čak i Stejt department Džoa Bajdena krivi Kurtija za njegove jednostrane akcije koje destabilizuju situaciju na severu Kosova.

"Potrebne su nam američke investicije na Balkanu, uključujući Kosovo – ali povećanje NATO trupa je pogrešan pravac za privlačenje stranih investicija", poručuje Grenel.