Grenel: Frustrira čekanje na Brisel oko dijaloga, nisam video ništa od Bajdena i Blinkena

Grenel na Merdaru
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji specijalni američki izaslanik za dijalog Kosova i Srbije i bivši ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel naveo je da trenutno "nema dijaloga između Beograda i Prištine", što je po njemu frustrirajuće.

Grenel je u razgovoru sa nekoliko novinskih redakcija jutros na Merdaru istakao i da su ga dosta kritikovali dok je bio u administraciji, jer su ga optuživali da nije uključivao Evropljane u dijalog.

"To je bila jedna od kritika, ali to nije bila istina. Uključivao sam Nemce i Francuze. Ne zaboravite da sam bio ambasador SAD u Nemačkoj i imao sam bliske kontakte sa njihovim savetnikom za nacionalnu bezbednost koga sam redovno informisao o dijalogu. Isto sam radio i kada je u pitanju francuski savetnik za nacionalnu bezbednost, ali ne toliko često kao nemačkog. Vidite, ideja da čekamo na Brisel je frustrirajuća, ne samo za EU nego i za SAD na toliko nivoa. Želimo da vidimo više akcije, a moja strategija je bila da izveštavam Nemačku i Francusku i da ih onda pustimo da oni idu u Brisel", rekao je Grenel. 

Na pitanje šta misli o pristupu Bajdenove administracije, Grenel navodi da ona mora da "bude mnogo agresivnija", jer u ovom trenutku SAD nemaju ni ambasadora na Kosovu.

"Nemaju ni predsedničkog izaslanika za region, nema razgovora trenutno. Nismo videli da pričaju o ovome sa EU, nisam video izjave Bajdena kada smo imali neprijateljstva, nisam video Bajdena da priča o ekonomskoj normalizaciji. Sekretara Blinkena nisam video u regionu niti da priča o ekonomskoj normalizaciji. Morate da imate ljude koji kažu idemo napred. Politika se isprečava na putu, a ono što je uradila Trampova administracija jeste ono što Tramp radi najbolje, htela je da stvori poslove", kaže Grenel.

Grenel se dotakao i navoda kako je upravo on zaslužan za obaranje prethodne Kurtijeve vlade jer je navodno dao rok DSK od nedelju dana da istu sruše.

"Imamo uvek ista pitanja od medija. Morate da gledate u budućnost, odgovorio sam na njih toliko puta. Ne nisam to rekao, objasnio sam jasno liderima na Kosovu, šta je američka politika i da nećemo da koristimo novac od naših poreskih obveznika da ulažemo u politiku i programe koje kosovska vlada potkopava sa taksama od 100 odsto. Jasno sam rekao liderima na Kosovu da to nije dobra ekonomska politika i da to nećemo da podržimo, a oni su sami sračunali da će bez američke podrške morati da donesu političke odluke. Ja nikada nisam predložio bilo kakve političke odluke", objasnio je Grenel.