Grenel: Građani Balkana zaslužuju predsednika SAD koji na njih obraća pažnju

ričard grenel
Izvor: gazeta ekspres

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je na Tviteru da "građani Balkana zaslužuju predsednika SAD koji na njih obraća pažnju".

U video poruci, u kojoj se u pozadini nižu fotografije sa sastanaka koje je Grenel imao sa predstavnicima Beograda i Prištine, kao i sa potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, Grenel podseća da je predsednik Tramp u septembru 2020. doveo u Ovalni kabinet "šefove država Srbije i Kosova koji su potpisali istorijski ekonomski sporazum, ali da je Bajdenova administracija propustila priliku koju im je Tramp dao".

Grenel je podsetio da je u sporazumu postojao jednogodišnji moratorijum za Kosovo da traži priznanje od strane međunarodnih organizacija i za Srbiju da traži odpriznavanja Kosova, kao i da je dogovoreno da se godinu dana nastave razgovori. Nažalost, kako je konstatovao, ta obaveza je prestala u septembru 2021, za šta on krivi Bajdenovu administraciju.

Ona, kako je naveo, nije čak ni pokušala da produži "taj momenat dogovora, kada su se dve strane saglasile da će pokušati da nađu zajedničku osnovu da krenu napred".