Grenel: Kosovo i Srbija da se fokusiraju na ekonomiju

Grenel daje izjavu medijima
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel, ponovio je da je sporazum o ponovnom aktiviranju železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije, koje je nazvao “balkanskim rivalima”, važan za obe strane, prenosi Koha ditore.

Grenel, koji je istovremeno i američki ambasador u Berlinu rekao je za Asošijeted Pres da je do uspostavljanja železničkog saobraćaja došlo nakon što su američki zvaničnici, ranije ove nedelje, posle 21. godine sklopili dogovor o vazdušnom saobraćaju između Beograda i Prištine.

Američki diplomata je rekao da Sjedinjene Države žele da se obe strane fokusiraju na ekonomiju, nova radna mesta i prosperitet, kao način normalizacije odnosa između dve zemlje.

Trampov specijalni izaslanik juče je u telefonskom razgovoru za list Koha Ditore objavio da je načelno postignut dogovor o otvaranju železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije.

Grenel je u petak na konferenciji za štampu u Beogradu rekao da će se u ponedeljak na sastanku u Berlinu raspravljati o detaljima sporazuma o obnovi železničkog saobraćaja.

 "Vizija predsednika Trampa sprovodi se sada. Poslovna zajednica i fokus na otvaranje novih radnih mesta utire put “, rekao je Grenel.

Tramp je oktobra 2019. godine imenovao Grenela za specijalnog izaslanika za razgovore o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Razgovori pod okriljem EU počeli su 2011. godine, ali su prekinuti kada je Kosovo uvelo taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH u novembru prošle godine.

Grenel je juče posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da bi Kosovo trebalo da ukine takse, a Srbija da zaustavi svoje napore da uveri države da povuku priznanje državnosti Kosova.