Grenel: Kurti i aktuelne kosovske vlasti ne ispunjavaju dogovoreno, moraju da odu sa političke scene

Senator Džonson, Olga Ravasi i Grenel
Izvor: Fejsbuk

Znam da mogu izazvati probleme svojom izjavom, ali ipak ću biti iskren, Aljbin Kurti i aktuelne kosovske vlasti ne ispunjavaju ništa što je dogovoreno, i prosto moraju da odu sa političke scene, rekao je Ričard Grenel, nekadašnji specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, prenosi Srpski radio Čikago.

On je to izjavio u petak uveče u srpsko-američkoj memorijalnoj sali, gde je održana predizborna večera u organizaciji Republikanske stranke okruga Milvoki.

Pored Grenela, prisutan je bio i senator Ron Džonson, koji će se na predstojećim izborima 8. novembra boriti za mesto u Senatu.

“Kurti operiše pod pretpostavkom da Albanci na Kosovu imaju bezrezervnu podršku Amerike, i da Amerika ne voli Srbe, što njemu dozvoljava da radi šta god hoce, ali to nije tako”, rekao je senator Džonson.  

Grenel je dodao i da je senator Džonson bio prisutan prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

"Srbi u senatoru Džonsonu imaju velikog saveznika, i ne mogu zamisliti Senat bez njega. Senator Džonson je bio jedini koji je prisustvovao potpisivanju Vašingtonskog sporazuma, i u trenucima teških pregovora, ali i kada je trebalo izvršiti pritisak, senator Džonson je bio taj koji je najviše radio na tome", rekao je Grenel.

Predsedavajući Republikanaca u Viskonsinu, Dejvid Karst je naznačio da je američko-srpska zajednica od posebnog značaja za ove izbore, jer je 2020 godine razlika u glasovima koji su  prevagnuli pobedu za predsednika Bajdena iznosila oko 20.000. Po procenama, samo u dva najznačajnija okruga u Viskonsinu gde se lome izbori ima oko 22.000 birača srpskog porekla. 

Na večeri koja je priređena prvenstveno kao podrška za reizbor senatora Rona Džonsona, prisutnima se obratila i da Olga Ravasi, predsednica Srpsko-Američke glasačke Alijanse, kongresmen Stajl, kongresmen Fitzgerald, i brojni kandidati uključujući Tim Mičelsa koji je u trci za guvernera savezne drzave Viskonsin. 

Dr Ravasi se posebno zahvalila senatoru Džonsonu i Grenelu koji su razumeli "težinu i značaj srpskog biračkog tela, i sve čine da joj pomognu da se ono mobilizuje".

"Kad smo se Grenel i ja upoznali pre nekoliko godina, rekao mi je da će ići gde god u Americi ima Srba, čak i ako ih je samo pet, ali da im mora objasniti zašto je ovo sto zajedno radimo od velikog znacaja", rekla je Ravasi.

Kongresmeni Stajl i Ficdžerald kao i drugi kandidati su izrazili svoje velike simpatije prema srpskoj zajednici u Viskonsinu, zahvalili se na podrsci, i otvoreno trazili da se biracko telo bez straha i rezervi ponovo opredeli za republikanske kandidate.