Grenel za Srpski radio Čikago: Pregovori su bili žestoki, Vučić se snažno borio za srpski narod

Grenel, Tramp
Izvor: Kosovo Online

Posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je za Srpski radio u Čikagu da su nedavni pregovori dve strane u Vašingtonu bili žestoki i da su obe strane želele više. Govoreći o pozivu Trampa da poseti Srbiju, Grenel je rekao da bi se američki predsednik radovao da dođe, ali da datum posete još nije utvrđen, prenosi Sputnjik.

U osvrtu na pregovore Beograda i Prištine, Grenel je rekao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić „snažno borio za srpski narod“, što je očekivano, i da su pregovori bili „žestoki, a obe strane želele više“.

Na podsećanje da je Vučić pozvao predsednika Trampa da poseti Srbiju, Grenel je je rekao da je Tramp pre svega ohrabrio strane i region da zaista pokažu da se ekonomija razvija.

"Predsednik bi se radovao da dođe, mada ne postoji neki utvrđeni datum", rekao je Grenel u intervjuu za dr Olgu Ravasi, predsednicu i osnivača grupe „Srpski Amerikanci za Trampa 2020“.

On je dodao da je za početak najvažnije da se svi koncentrišu na sprovođenje dogovorenog.

Ekonomska normalizacija za bolji život

Grenel je naglasio da da je cilj dogovorene ekonomske normalizacije stvaranje novih radnih mesta.

"Najbolje je koncentrisati se na otvaranje novih radnih mesta i ekonomske projekte", rekao je Grenel. 

On je podsetio da dogovor o ekonomskoj normalizaciji predviđa infrastrukturne projekte izgradnje puteva i pruga, istakavši da koncentrisanje na ekonomske projekte mladima u regionu može ponuditi bolji život.

Govoreći o otvaranju predstavništva američke razvojne agencije DFC u Beogradu, Grenel je rekao da „Srbija ima odličnu ekonomiju i da postoji niz projekata na kojima bi moglo da se radi“.

„Potrebni su nam timovi na terenu da bismo odgovorili na niz projekata na kojima radimo“, precizirao je američki posrednik i ponovio da je stav SAD da se treba usredsrediti na ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta.

"Tramp gleda na taj 20-godišnji konflikt kao na nešto što je pogrešno vođeno. Mi smo se pitali šta možemo da radimo drugačije, svi su se do sad fokusirali na politiku, a mi smo fokusirani na ekonomiju. Želimo da kapitalizam dođe u region na velika vrata, da stvaranjem novih radnih mesta uradimo ono što nisu uspeli oni koji su se do sad fokusirali na politički aspekt konflikta između Srbije i Kosova“, rekao je on.

Grenel je naglasio da probleme treba da rešavaju oni koji žive na nekoj teritoriji.

"Naš pristup spoljnoj politici je drugačiji. mi ne želimo da se mešamo u rešavanje problema. probleme treba da rešavaju oni koji žive na nekoj teritoriji, ljudi koji su tamo, na terenu. Naša uloga je da ponudimo, da obezbedimo novac za realizaciju projekata za koje verujemo da mogu biti uspešni, da ispratimo tokove tog novca i uverimo se da se on namenski troši“, istakao je Grenel.

Želeli smo da Kosovo podrži Izrael

Grenel je istakao da su tokom pregovora insistirali na tome da se na godinu dana prekinu pokušaji Kosova da uđu u međunarodne organizacije, kako bi moglo da se razgovara o ključnim temama.

"S druge strane, što se tiče odnosa Kosova i Izraela, Trampova administracija smatra da SAD moraju da na svaki način pokusaju da pomognu Izraelu, koji se nalazi u veoma neprijateljskom okruženju. Zato nam je važno da ojačamo grupu zemalja koja želi da podrži Izrael, i u tu grupu smo zaista snažno želeli da uključimo i Kosovo", rekao je Grenel.

Trampu se dopala ideja "mini-Šengena"

On ističe da se administraciji predsednika Trampa dopada ideja "mini Šengena" i da želi da svi u njoj učestvuju.

"Zbog toga smo to stavili u ove pregovore, da vidimo da i Srbija i Kosovo učestvuju u mini-Šengenu. I zaista nam se sviđa ideja, dobra je ideja komercijalne saradnje i izgradnje multilateralnih organizacija zasnovanih na stvaranju profita i zapošljavanja ljudi, u borbi za kapitalizam", naveo je Grenel.

Rekao sam liderima u regionu koji nisu deo EU, kaže Grenel, da postoji mnogo načina na koji mogu stvoriti radna mesta i življu ekonomiju, upravo zato što nisu deo EU.

"GDPR pravila su vrlo restriktivna i ograničavajuća za američke kompanije, pa čak i evropske, za određena istraživanja i projekte. I rekao sam predsedniku Vučiću direktno da razmisli o načinima kako Srbija može da bude centar mimo ovih propisa GDPR-a i pravila EU, da iskoristi činjenicu da nisu deo EU. Znam da žele da budu deo Evropske unije i to je dug proces, ali dok čekaju, postoji način da iskoriste ono što jesu u Evropi, a imaju zakone i pravila koji su mnogo fleksibilniji i usmeravaju ih ka preduzetništvu", rekao je Grenel za Srpski radio Čikago.