Grubješić: Čekamo reakciju SAD na odbijanje Prištine da sprovede Vašingtonski sporazum

Suzana Grubješić - Centar za spoljnu politiku
Izvor: RTS

Beograd ima puno pravo da ide u kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ako Priština posle 4. septembra krene u akciju apliciranja za članstvo u međunarodnim organizacijama, kaže potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

“Ako Priština krene da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama, onda Beograd može da aktivira pojedine zemlje koje su spremne da povuku priznanje Kosova. Ne sumnjam da u ovako promenjenim okolnostima ima zemalja koje sada razmišljaju drugačije i koje su spremne da povuku priznanje Kosova”, rekla je Grubješić za Kosovo onlajn.

Rok iz Vašingtonskog sporazuma po kome su se, između ostalog, Priština i Beograd obavezali da neće lobirati za nova priznanja, odnosno povlačenja priznanja ističe 4. septembra, a Grubješić kaže da će se videti kako će Priština i Beograd da se ponašaju nakon tog roka.

Navela je da se, kada se pogleda ceo Vašingtonski sporazum, svih 16 tačaka, od kojih je prvih 15 identično za Beograd i Prištinu, može reći da je ova godina dana moratorijuma na lobiranje za nova priznanja, odnosno njihova povlačenja, jedna od retkih tačaka koja je ispunjena.

“Obe strane su se pridržavale tog dogovora, Beograd da ne vodi kampanju za povlačenje priznanja, a Priština da se ne prijavljuje za članstvo  u međunarodnim organizacijama. Videćemo šta će biti nakon isteka tog roka”, rekla je Grubješić.

Povodom nedavnog odbijanja kosovske skupštine da usvoji deklaraciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, Grubješić smatra da je to finale nepoštovanja i neispunjavanja obaveza koje je Priština preuzela.

“Odbacivanja te deklaracije govori da prištinska vlada Vašingtonski sporazum, kao i Briselski, ne želi da poštuje i sprovodi. Sad je samo pitanje kako će reagovati nova američka administracija uz sva uveravanja da Vašingtonski sporazum ostaje na snazi”, navela je Grubješić.  

Ipak bi se, naglašava, očekivalo da SAD reaguju nakon odbijanja deklaracije o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma u kosovskoj skupštini i na to da Priština nema nameru da ispuni ništa od onoga na šta se obavezala.

“Za Prištinu je najvažnije bilo da dobije priznanje Izarela. Izrael je priznao nezavisnost Kosova i Kosovo je otvorilo ambasadu u Jerusalimu”, navela je Grubješić. 

Ja
27. Avgust 2021.
Srbija treba da povlaci priznanja tog kosova tamo rade svega illegalnog i svega nepravedno , silno !!! rade sta one zele vidise godinama nepravde !!!
Leo
27. Avgust 2021.
Žao mi je Grubješićke. Ona nikako da shvati da Kurti ne radi na svoju ruku. On direktno sprovodi naredbu Amerike, Nemačke i još ko zna koga.
Znači, ne treba očekivati ništa dobro već se pripremiti za kampanju odpriznanja i to hitno uz rad od 24 časa. Poželjno je ubediti neku od zemalja EU, možda Češku republiku ili Poljsku.
Americi ukazati da je njihova igra pročitana i u skladu sa tim preduzeti odgovarajuće mere.
Miodrag iz Peći
27. Avgust 2021.
4 septembar Srbija da sačeka u niskom startu. Od evropskih država ali zato treba održati veličanstveni Samit Nesvrstanih na čemu je ovih dana Selaković radio. Preko 100 zemalja nije malo i ako je 30% od njuh priznalo Kosovo ipak najveće nisu. Treba Egipat a preko Kine i talibanski Avganistan da otpriznaju Kosovo. Sva prilka da je ponovo došlo vreme Nesvrstanih a Srbija kao vojno neutralna i veoma dobra i sa SAD i Rusijom i Kinom, može ponovo da bude lider i uzdigne Nesvrstane na viši nivo onakav kakav je bio u vreme hladnog rsta.