Grubješić: EU da osmisli nastavak dijaloga, Kurti da se suoči sa sadašnjošću

Suzana Grubješić
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić izjavila je da su današnji, ali i prethodni, sastanak u Briselu potvrdili da prištinska strana nije zaintresovana za dijalog, prenosi Tanjug.

"Današnji sastanak bi trebalo da upali neku crvenu lampicu u Briselu i da se zaista posle letnje pauze sastanu i odluče kako dalje, jer sastajati se bez ikakvih, čak i onih minimalnih rezultata, sigurno nije smisleno", ocenila je Grubješić za Tanjug.

Na pitanje da li Evropska unija pokazuje samo želju za dinamikom i formom, a ne suštinskim dijalogom, odnosno da li se može primetiti da EU nema moć da utiče na Prištinu, Grubješić ističe da Evropska unija ima moć kada to želi, ali je, kaže, pitanje koliko je u ovom trenutku spremna da je koristi da bi dijalog uvela u neke "normalne vode".

"Ukoliko žele, oni sada moraju da iskoriste ovu letnju pauzu da osmisle nastavak dijaloga sa tačno utvrđenim temama, sa agendom, a ne da ovako iznesu predlog i da samo iz Beograda taj predlog bude prihvaćen i da sve tri tačke budu odbijene od strane Prištine", istakla je Grubješić.

Komentarišući izjave premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, među kojima je i da Srbija treba da se suoči sa prošlošću, Grubješić kaže da je prištinskoj strani i Kurtiju potrebno "suočavanje sa sadašnjošću".

"On bi trebalo da se suoči sa sadašnjošću, a sadašnjost nije onakva kakvu on zamišlja i kakvu prištinske vlasti žele. Sadašnjost pokazuje da bez dijaloga sa Beogradom neće moći da napreduju ni u jednom pravcu od onih svih koje su zamislili. Sadašnjost kazuje da je upravo dijalog sa Beogradom prioritet i da mora da bude na vrhu prioriteta prištinskih vlasti", poručila je Grubješić.

Upitana na koju kartu igra Kurti i na čiju podršku računa, potpredsednica Centra za spoljnu politiku ukazuje da treba imati u vidu da Kurti još nije konsolidovao vlast u Prištini i da su lokalni izbori u oktobru, te da se sada obraća prevashodno svojim biračima kako bi pokazao da je čvrst i nepokolebljiv u stavovima koje je zastupao i kao opozicija.

"Ali nije više opozicija, vlast je, treba da preuzme odgovornost, a preuzimanje odgovornosti znači da pogledate gde ste, da pogledate oko sebe i da shvatite da bez dijaloga sa Beogradom neće biti ništa ni od te vlasti. To mu je iz Vašingtona jasno saopšteno, ali očigledno ne želi da sluša Vašington. Koga sluša? Ne znam, videćemo", navela je Grubješić.