Grubješić: Nema suštinskog dijaloga ako ZSO nije na stolu

Suzana Grubješić
Izvor: Kosovo Online

Dolazak Aljbina Kurtija u Brisel na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bio bi znak da se ide u pravcu nastavka dijaloga, ali više od toga teško može da se očekuje, ocenila je danas potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, prenosi Tanjug.

Ona je kazala da ne može biti govora o suštinskom dijalogu ako prištinska strana želi da dođe u Brisel, ali da se ne razgovara o Zajednici srpskih opština već samo o statusu, odnosno da se od Srbije očekuje da prizna nezavisnost Kosova.

''Očekivati da se u Briselu nešto desi ako dođe do nastavka dijaloga i susreta Vučića i Kurtija nema nikakvog osnova'', ocenila je Grubješić za TV Pink.

Naglasila je da priznanje nezavisnosti za Srbiju nije opcija niti će biti i da je na posrednicima u dijalogu da pronađu modalitete koji su mogući.

Grubješić je navela da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine, a da nije sproveden u delu koji je najvažniji, odnosno da nije formirana ZSO čiji su principi za uspostavljanje definisani 2015. godine.

Podsetila je i da je Kurti najavio da će u kosovskom parlamentu biti rasprava o svim prethodnim sporazumima sa Beogradom uz ocenu da Kurti verovatno na taj način želi da konsoliduje novu parlamentarnu većinu u Prištini.

''U septembru su na KiM lokalni izbori i Kurti verovatno želi da učvrsti još više vlast na tim izborima'', ocenila je Grubješić.

Ona smatra da je dobro što albanski predstavnici koji su učestvovali u sukobima na Kosovu ''polako odlaze'' i što im se sudi za ratne zločine, ali da na vlasti u Prištini nije neko ko će se truditi da sa Beogradom postigne kompromis.

''Kompromis je bio moguć dok su neki prethodni, sa ratnom prošlošću, bili na vlasti i to je paradoks jer sa 'progresivnim' Kurtijem svaki dogovor deluje nemoguć", navela je Grubješić.

niki
03. Jun 2021.
nikad zso samo kao zko tacka ili malo morgen nikad