Grubješić: Poseta Karin Donfrid Beogradu - diplomatska ofanziva SAD

Suzana Grubješić - Centar za spoljnu politiku
Izvor: RTS

Potpredsednicu Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je da poseta pomoćnice državnog sekretara Amerike za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid Beogradu predstavlja svojevrsnu diplomatsku ofanzivu, kao i da ona dolazi sa jasnim stavim SAD po pitanju KiM.

Kako je rekla Grubješić, radi se o diplomatskoj ofanzivi, koja je nakon posete senatora sada na jednom višem nivou, kao i da je pitanje ko je sledeći.

"Ostaje sam državni sekretar Blinken. Stavovi su poznati. Još je bivši američki predsednik Donald Tramp u pismu čestitki govorio o uzajamnom priznanju. To je usvojeno kao deo narativa koje koriste SAD. I to je jedna od stvari sa kojom se slažemo da se ne slažemo. Srbiji uzajamno priznanje nije prihvatljivo, jer joj nije potrebno priznanje bilo koga, jer je Srbija suverena država, članica UN-a i nema potrebe bilo ko da nas priznaje. S druge strane Srbija ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, a taj američki stav teško da će se menjati", ističe Grubješić. 

Kako je rekla, od posete očekuje, pre svega, unapređenje srpsko-američkih odnosa.

"Nama je jako važno da sa SAD razvijemo što bolje odnose, pa i stratešku saradnju. Zainteresovanost ove administracije za region Zapadnog Balkana i Srbiju je mnogo veći nego što je to imala prethodna administracija. To, rekli bi poznavaoci, ima i dobrih i loših strana, ali je rat u Ukrajini promenio mnogo toga u svetu. Samim tim i zainteresovanost SAD za region koji se potencijalno posmatra kao moguća tačka destabilizacije je porasla. Karen Donfrid dolazi u pratnji specijalnog izaslanika Gabrijela Eskobara koji je ovde već bio i u februaru i u aprilu. Radi se na tome da čitav region ubrza svoje evropske i evroatlantske putanje", rekla je ona.

Prema njenim rečima, pomoć SAD Srbiji na evropskom putu je dragocena.

"Bez podrške SAD ni prethodna proširenja se nisu dešavala, pa ako se donese politička odluka da se EU konačno proširi na Zapadni Balkan, u tome će veliku ulogu imati snažna podrška SAD", smatraa Grubješić.

Dodaje i da će jedna od tema najverovatnije biti energetska diversifikacija.

"To je tema koja je bila tačka u Vašingtonskom sporazumu, nešto na šta smo se obavezali i na čemu radimo. Ne ide lako, a nije ni jeftino. Dobra stvar je da EU finansira gasni interkonektor između Srbije i Bugarske što će nam nadam se u godinama pred nama omogućiti i snabdevanje gasom iz drugih izvora", kaže Grubješićeva.

Govoreći o izborima u Francuskoj, Grubješić je rekla da je pobedaa Emanuela Makrona od velikog značaja za Evropu.

"Francuska je vojno najjača zemlja u EU, nuklearna sila, stalna članica SB, ekonomski je druga po snazi, odmah iza Nemačke. Veliki značaj ove pobede je za Evropu i njenu budućnost. Ako predsednik Makron na listu prioriteta stavi Zapadni Balkan i mi ćemo ovde imati koristi", ukazuje Grubješićeva.

Podseća da strateško partnerstvo sa Francuskom Srbija ima od 2010. godine, ali da je svoj puni značaj dobilo tek dolaskom i predsednika Makrona i Vučića.