Grupa kongresmena pozvala Bajdena i Blinkena da se posvete konačnom rešenju u dijalogu Srbije i Kosova

kosovo-amerika-zastava
Izvor: N1 Info

Grupa za albanska pitanja u američkom Kongresu pozvala je juče predsednika Džozefa Bajdena i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da udvostruče pažnju SAD u rešavanju tenzija između Kosova i Srbije i pozvala administraciju da poveća svoju posvećenost postizanju konačnog rešenja, prenosi Ljajmi.

Zahtev, upućen u pismu predsedniku Bajdenu i Blinkenu, rezultat je onoga što zakonodavci nazivaju nedavnom eskalacijom između Kosova i Srbije.

„Prošle nedelje nastala je zabrinjavajuća situacija kao rezultat vojne mobilizacije na granici, ugrožavajući stabilnost u regionu Balkana. S obzirom na neproporcionalnu snagu oružanih snaga Srbije, pozivamo vas da obnovite privrženost Sjedinjenih Američkih Država da naš saveznik Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država", navodi se u pismu.

Dodaju da su tenzije eskalirale kada su srpski borbeni avioni leteli blizu Kosova. 

Pozivajući se na zahtev za reciprocitet registarskih tablica, ova grupa, kojom su predsedavali članovi Kongresa Riči Tores i Džim Hajns, kaže da je kosovska mera preduzeta deset godina nakon što je Srbija preduzela tu akciju.

Takođe navode da je Srbija mobilisala policijske i vojne snage "duž granice sa Kosovom" i da je "većinu, ako ne i svu opremu koju je koristila, obezbedila Rusija, najbliži saveznik Srbije". Notirali su i da je ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko posetio ovo područje zajedno sa srpskim ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Oni konstatuju da je postignut privremeni sporazum u Briselu, ali i podvlače da je Srbija u više navrata nastojala da podrije legitimitet i suverenitet Kosova i pozivaju SAD "da nastave da stoje uz svog saveznika Kosovo".

„Pozivamo vas da osudite nedavnu eskalaciju tenzija i mobilizaciju srpske vojske i da ohrabrite vašu administraciju da se pridruži našim partnerima EU i NATO u podršci dijalogu između Kosova i Srbije radi pronalaska mirnog i konačnog rešenja“, zaključeno je u pismu koje su potpisali i članovi ove grupe Elisa Slotkin, Džo Kortni, Mondaire Džons, Kerolin Malouni i Džejms Mekgovern.

Ja
05. Oktobar 2021.
Nije srbija nizasta kriva srbija treba i mora da cuva svoju zemlju i svoj narod u svoju zemlju to je njeno pravo sto treba da radi inace je srbija svoj zadatak zavrsila nesme vise biti sila i nikakvog priznanja terorista i to da se vise ne trazi od srbije !!!
Caca
05. Oktobar 2021.
U vreme kada je Milosevic bio na vlast Albanci su bili isto gradani Jugosllavije ali niko nije njih stitio na protiv!
Miodrag iz Peći
05. Oktobar 2021.
Ih, jaki mi "Saveznici" evo 22-23 godine, a Amerika i Srbija su saveznici evo od 26.12.1882. god. a zahvaljujući predsedniku Vudro Vilsonu i Svetome mučeniku caru Nikolaju Romanovu koji su ušli u Veliki Rat i faktički stvorili kraljevinu Srbiju kojoj su se pridružili Hrvati i Slovenci. Takođe smo bili saveznici u drugom svetskom ratu i zajedno ratovali protiv Nemačkih i Albanskih fašista i balusta. U drugom svetskom ratu su srpski četnici pod komandom đenerala Draže Mihajilovića izveli akciju spašavanja na hiljade američkih pilota u Operacija Halijard Najveći broj pilota je evakuisan sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani 1944. godine.
Osim toga ako gledamo današnjicu u Američkim firmama u Srbiji radi više od 90.000 srpskih radnika i SAD nam gradi Moravski Koridor prvi "Digitalni auto put" u Srbiji a koliko Amerika zapošljava vaših saveznika "Kosovara" i nisu Srbi odbili Vašingtonski Sporazum, nisu Srbi već vaši saveznici odbili plan za američki gasovod koji im neće trebati jer im je bliži i sigurniji rusko turski bugarsko srpski tok koji je upravo proradio. Toliko o Kosovsko Američkom savezništvu.