Gruško: Srbija se nalazi pod pritiskom bez presedana

Aleksandar Gruško
Izvor: Vostok/ТАSS/ Sergej Bobiljev

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da se Srbija suočava sa pritiskom bez presedana koji prevazilazi okvire civilizovane međunarodne komunikacije i poručio da Rusija ceni to što se srpsko rukovodstvo ponaša u skladu sa nacionalnim interesima, prenosi RTV.

"Mi odlično znamo sa kakvim se sada pritiskom bez presedana suočava Srbija. Taj pritisak prevazilazi okvir civilizovane međunarodne komunikacije, ali mi cenimo to što se srpsko rukovodstvo ponaša u skladu sa nacionalnim interesima", rekao je Gruško dopisniku TASS iz Beograda.

Komentarišući rusko-srpske odnose, Gruško je rekao da se u njima ništa nije promenilo u poslednje vreme i naglasio da su oni izgrađeni na "apsolutno čvrstoj osnovi istorijskog partnerstva i uzajamnih simpatija".

"Oni nisu usmereni ni protiv koga i u tom smislu nisu podložni kolebanjima političke situacije, budući da razvoj rusko-srpskih odnosa očigledno doprinosi procvatu privrede same Srbije i rešavanju ekonomskih, društvenih i političkih zadataka za razvoj Srbije", rekao je Gruško.

On je naglasio da je Srbija za Rusiju veoma važan ekonomski partner u nizu oblasti.

Gruško je rekao i da se nastavlja saradnja između dve zemlje u ključnim oblastima, kao što su naftni, gasni i visokotehnološki sektor.

"Nastavljamo da činimo sve što je u našoj moći da rusko-srpska saradnja i dalje bude primer međudržavnih odnosa u današnjem svetu, koji se menja", poručio je Gruško.