Gujon: Cilj kampova da svako dete iz regiona bar jednom dođe u Srbiju, u svoju maticu

Arno Gujon
Izvor: Kosovo Online

U Beogradu će do kraja avgusta biti održano šest letnjih kampova u kojima će boraviti 800 srpske dece iz celog regiona. Iz Severne Makedonije ih je već stiglo 90. Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon ističe da će kampovi postati tradicija s ciljem da svako srpsko dete rođeno u regionu makar jednom ima mogućnost da dođe u Srbiju i da boravi u Beogradu, prenosi RTS.

Gujon ističe da je reč o programu koji sprovodi Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu za koji je izdvojeno 27 miliona dinara kako bi omogućili srpskoj deci rođenoj u regionu da upoznaju svoju maticu.

Mnogi od njih, ukazuje, nikad nisu bili u Srbiji ili kad su bili, nikada nisu posetili Beograd.

"Za decu iz Glamoča, iz Mostara koja će doći, iz Kumanova koja su sada tu, Srbija je njihova matica, a Beograd i njihova prestonica, ne samo srpska, već i svetska. Kad imamo osam godina ceo život ćemo da pamtimo decu s kojima smo bili kao sada na tom kampu u Srbiji. To je važno zato što sva ta deca iz tih manjih mesta iz regiona gledaju prema Srbiji, prema Beogradu sa ushićenjem. Svi oni nose Srbiju u srcu. Jer, Srbi su jedan narod i ne žive samo u Srbiji, već u svim zemljama regiona, a ima ih mnogo i mi ih obilazimo kao Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu", naglašava Gujon.

Napominje da je veliko interesovanje dece za kampove.

"Da smo imali duplo više mesta, mislim da bi duplo više dece došlo. Ove godine je to 800, to je prva godina da se tako nešto uradi. Svake godine ćemo da radimo te kampove", poručuje direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Dopunske škole srpskog jezika

Posebno ukazuje da je prioritet Uprave za dijasporu i Srbe u regionu otvaranje dopunskih škola srpskog jezika.

"Za dve i po godine otvorene su 34 škole od Malte do Rusije, preko Austrije, Holandije, Španije, a od septembra će prvi put biti i tri dopunske škole srpskog jezika u Americi", navodi Gujon.

Takođe, dodaje, školama je poklonjeno i 25.000 udžbenika.

Aktivnosti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu

Navodi i da su u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrenuli veliku akciju zaštite imovinskih prava Srba, jer postoji rizik da vlasnici imovine njihovih kuća izgube pravo na svoju imovinu.

"To znači da ćemo zaštititi 57.000 hektara srpske zemlje u Federaciji, koji bi se izgubili da nismo to pokrenuli. I to je ono što je najveći rizik tamo, da oni koji su otišli za vreme rata ili odmah nakon njega, izgube tu njihovu imovinu, ono što je pripadalo njima ili njihovim porodicama", precizirao je Gujon.

Poručuje i da u okviru humanitarne organizacije "Solidarno za Kosovo" rade nekoliko projekata na Kosovu. Renoviranje dve škole i ambulante kod Velikog Ropotova u Tomancu i Rajanovcu.

Takođe, za nedelju dana počinje 12. po redu letovanje na moru za decu iz enklava na Kosovu.

"Ove godine smo izabrali zajedno sa Eparhijom raško-prizrenskom decu iz Kosovskog pomoravlja i iz Goraždevca, koje je takođe stradalničko mesto u kojem je ubijeno dvoje dece na reci Bistrici", podseća Gujon.

Dodaje da su zahvaljujući predlogu predsednika Aleksandra Vučića dobili tri puta veći budžet za Srbe u regionu što je omogućilo sprovođenje kampova.

"Zahvaljujući tome ćemo moći u septembru da sprovedemo konkurs za samoodržive projekte u regionu. Prethodne dve i po godine smo pomogli 150 povratničkih domaćinstava u Federaciji BiH, ali i u Crnoj Gori, kroz mehanizaciju, kroz steone junice, kroz stoku i time pokazali da je Srbija uz njih", naglasio je Gujon.