Gujon: Zabrana Vučiću da poseti Jasenovac strašna i nedopustiva

Arno Gujon
Izvor: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

Zabrana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac je strašna i nedopustiva, ocenio je direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Anro Gujon, prenosi RTV.

Gujon je naglasio da je Jasenovac srpska reč za holokaust, koja obuhvata ne samo to nego i sva mesta u kojima su u tadašnjoj NDH pobijeni Srbi, Jevreji i Romi.

"Odbijanje posete je strašno i nedopustivo. Svaki put kažu neistinu da nije dobro vreme. Smatram da je bilo koji dan dobar, dobar je i dan akcije 'Oluja', za posetu mestu stradanja srpskog naroda", rekao je on na TV Pink.

Gujon ističe da je Srbija reagovala primereno, te da je bitno da je reakcija jasna i nedvosmislena.

"Kada bi i ovo popustili, oni bi tražili još više, stalno neki izgovor", rekao je on.

Ocenio je da je za pomirenje bitno da se države međusobno poštuju i rekao da Srbija poštuje Hrvatsku, koja je u ovom slučaju pokazala da Srbiju ne poštuje.

"Ako nema poštovanja, nema dogovora, ako nema dogovora, ne možemo ni da se pomirimo", kazao je on.

Gujon je apelovao na građane da obiđu Jasenovac, "sveto mesto stradanja", jer odatle niko ne ode isti.

Rekao je da je iznenađen nekim televizijama, gde posle svega hrvatski istoričari koji umanjuju Jasenovac dobiju zahvaljivanje i ocenio da bi u BiH bilo nemoguće da se ne prekine program kad bi neko umanjio broj žrtava Srebrenice.

"To je dokaz da je srpsko društvo toleratno, a sloboda medija velika, ako je tako nešto moguće", rekao je on.

Gujon je nedavno posetio srpsku decu u Mostaru, a sada je poručio kako bi 4.000 Srba koji tamo žive mogli biti faktor pomirenje između većinskih etničkih zajednica.

On je rekao kako Srbija puno radi na osnivanju i podršci dopunskim školama za srpsku decu u više zemalja i da je jako bitno da ta deca što češće gostuju u Srbiju.

"Bitno je da brinemo o statusnim pitanjim srpskog naroda tamo, ali i da deci damo uspomene za ceo život", rekao je on.

Naveo je da je humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo", na čijem je čelu, u renoviranje tri škole uložila ukupno 110.000 evra, te da će uskoro 42 dece iz srpskih enklava na Kosovu biti na moru u Tivtvu.

"To je za njih više od odmora, to je sloboda, to želimo da im damo", rekao je Gujon.