Gujon: Zabrinjava što nema nikakvih reakcija na sprovođenje plana uništenja Srba

Arno Gujon
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa Srbima u regionu izjavio je da ga zabrinjava to što nema nikakvih reakcija na sprovođenje plana uništenja Srba. Kako je rekao, kada Aljbin Kurti sve ono izgovori u Tetovu i kada ljudi iscrtavaju simbole kakve su iscrtavali, to je dokaz o kršenju svih sporazuma i normi, prenosi Pink.

"Znamo šta rade, kako se odnose prema Srbima i svim ostalim manjinama. Grci i Makedonci, nadam se, shvataju ove poruke. Za Crnu Goru sam siguran da shvataju. To je veliki problem koji može da destabilizuje celu situaciju", dodao je on.

Gujon navodi da treba da se vratimo na početak i pitanje zašto Srbi nisu učestvovali na izborima na Kosovu. 

"Prvo treba da se reše problemi, imamo prvo ZSO. Pa onda sloboda govora, kretanja, hapšenih, prebijenih Srba. To se dozvoljava, a to nigde u Evropi nema", naveo je Gujon.

Poslanica sa Kosova u Skupštini Srbije i član SNS-a Danijela Vujičić ističe da Kurti nema nameru da stane u svojoj ideji o stvaranju "velike Albanije", a da najviše zabrinjava činjenica da niko ne reaguje na sve što radi.

"On širi svoju ideologiju o "velikoj Albaniji. Zabrinjava što međunarodna zajednica ćuti o svemu. Za svo ovo vreme, oni ćute, da li njih interesuje "velika Albanija" ne znamo, ali oni njih podržavaju... I koreografija, glorifikacija lidera OVK, muzej koji su planirali da otvore na Kosovu, pa 2020. godine u ekspozeu je Kurti tražio da podnese tužbu za genocid koji je Srbija počinila na KiM", kazala je Vujičić.

Kako je dodala, međunarodna zajednica je prećutala izbore 'za izbor lažnih gradonačelnika', a američki ambasador Džefri Hovenijer je rekao da oni sprovode tehničku, a ne političku odluku, što je proizvelo niz problema za Srbe.

"Njegova (Kurtijeva) vlada ide iz skandala u skandal. Njihov cilj je etnički čisto Kosovo", poručila je Vujičić.