Gutereš: Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Gutereš
Izvor: Klan Kosova

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da su nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i glavna institucionalna reforma, glavna očekivanja međunarodne zajednice u odnosu na Kosovo.

U šestomesečnom izveštaju o Kosovu, o kome Savet bezbednosti raspravlja danas, Gutereš je pozvao na brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga, piše Radio Slobodna Evropa, a prenosi Kljan Kosova.

"Ohrabruju me lična odlučnost i napori visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja da se nastavi dijalog posredstvom EU, kao i neke mere koje su preduzele Beograd i Priština, uz podršku SAD, kako bi  podstakao regionalnu integraciju i saradnju", napisao je Gutereš u izvještaju za period od 16. septembra 2019. do 15. marta 2020 godine.

On je rekao da su ga, uprkos izazovima, ohrabrile aktivnosti zajedničke radne grupe za nestala lica u Beogradu i Prištini, koja i dalje deluje uz učešće i podršku Unmika i drugih agencija.

Generalni sekretar UN naglasio je da prioriteti Unmik ostaju posvećeni bezbednosti, stabilnosti i poštovanju ljudskih prava na Kosovu i u regionu.

U izveštaju navodi da uprkos pandemiji koronavirusa  i merama koje je iznela kosovska vlada, Unmik u potpunosti deluje, ali sa problemima u primeni aktivnosti i projekata.