Gutereš: Manjinama se osporavaju politička i građanska prava, njihova kultura se negira, kao i jezik i pravo na veroispovest

Antonio Gutereš
Izvor: RTK

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kritikovao je u Njujorku velike propuste u poštovanju prava etničkih, verskih i jezičkih manjina, prenosi RTV.

„Ne radi se o pojedinim slučajevima, već o kompletnom izostanku zaštite prava manjina“, kazao je Gutereš na skupu održanom na marginama Generalne skupštine UN, kojem su prisustvovali predsednik Austrije Aleksander van der Belen, predsednik Slovenije Borut Pahor i guverner italijanskog regiona Južni Tirol Arno Kompačer.

On je kazao da se manjine i dalje nasilno asimiluju i pritiskaju, te da su žrtve predrasuda i diskriminacije mržnje i nasilja.

„Vidimo da se manjinama osporavaju politička i građanska prava, da se njihova kultura negira, kao i jezik i pravo na veroispovest“, kazao je Gutereš, prenosi „Katpres“.

Prema njegovim rečima 30 godina od usvajanja Deklaracije UN o pravima etničkih, verskih i jezičkih manjina svet zaostaje u ispunjavanju ciljeva borbe protiv diskriminacije i uključenja manjina u procese odlučivanja u svim sferama života.

Apelovao je na članice UN da preduzmu konkretne korake u zaštiti manjina.

Kompačer je rekao da je na tom skupu Južni Tirol od više govornika pomenut kao jedan od malobrojnih uspešnih priča u svetu za miroljubivo rešenje etničkog konflikta i zaštite manjina.