Hadžiju: Kurti nas detaljno upoznao sa nacrtom statuta ZSO, nema autonomije za srpsku zajednicu

Aljbuljena Hadžiju
Izvor: Reporteri

Ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiju izjavila je danas da je premijer Kosova Aljbin Kurti na poslednjem sastanku Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje detaljno obavestio članove stranke o obavezama Prištine i nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, koji je predstavila "velika petorka" Beogradu i Prištini, te da je istakao da taj dokument ne podrazumeva autonomiju za srpsku zajednicu na severu Kosova.

"Nema autonomije. Na Kosovu neće biti autonomije. Kosovo je nezavisna država i nećemo dozvoliti ni pod kojim okolnostima da imamo drugu državu u našoj državi", rekla je Hadžiju na konferenciji za novinare.

Ona nije želela detaljnije da govori o nacrtu statuta Udruženja, naglasivši da to nije "njena odgovornost".

"Kada to bude javno, videćete i vi", poručila je Hadžiju.

Ocenila je da je Kurti "ozbiljan partner" i da ima obzira i razumevanja za zahteve posrednika u dijalogu.

Prema njenim rečima što se tiče Kurtija nacrt statuta ZSO već bi mogao da bude obelodanjen, ali da je želja posrednika u dijalogu da taj dokument još uvek bude zatvoren za javnost.

"Premijer Kurti je ozbiljan partner koji se prema zahtevima posrednika odnosi sa poštovanjem i uvažavanjem. Ima svoj tim za dijalog, sa kojim deli dokumente koje treba proceniti i komentarisati. Konsultuje se sa predsednicom Kosova, kao i sa predsednikom Skupštine, koji su na čelu institucija. Kada su potrebne moje ocene kao ministra pravde, uvek sam na raspolaganju", navela je Hadžiju.