Hadžiju: Rasprave o dinaru lažne, ZSO će imati posebnu valutu, što je Kurti prihvatio Ohridskim sporazumom

Bekim Hadžiju
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiju kaže da su rasprave o dinaru "lažna" vest jer je kosovski premijer Aljbin Kurti u Ohridskom sporazumu prihvatio da se Srbiji omogući finansiranje opština sa srpskom većinom što znači da će Zajednica srpskih opština imati posebnu valutu, prenosi Teve 1.

"Sve vesti o dinaru su 'lažne', vesti za unutrašnju političku potrošnju. Na Kosovu je postojao promet drugih valuta i plaćali su u bankarskim institucijama Kosova evrima, jer je evro u bankarskim institucijama, ali ono što se krije iza ovoga, krije se da Ohridski sporazum priznaje finansiranje Zajednice na veliko iz Srbije. Dakle, ako ste u Ohridskom sporazumu pristali da Srbija direktno finansira opštine sa srpskom većinom, šta je u ovom slučaju relevantno. Hoće li platiti u evrima, da li će platiti u dolarima, dinarima? Šta je to relevantno, kada ste opštinama sa srpskom većinom priznali pravo da direktno interveniše u finansijski sistem", rekao je Hadžiju.

Navodi da ako Zajednica bude imala svoju valutu, a ​​Kosovo se tome bude protivilo, onda će se to pitanje rešavati na arbitraži, a ne u institucijama Kosova.

"Želim da ovaj deo ne bude tema dijaloga i da Zajednica koju je prihvatio Kurti ima svoju valutu. Dakle, rasprava o dinaru je 'lažna' u odnosu na prihvatanje koje je Kurti napravio u Ohridskom sporazumu", dodao je.