Hadžiju: Za tri meseca stav Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o proverama u pravosudnom sistemu

Aljbuljena Hadžiju
Izvor: Reporteri

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu izjavila je da očekuje da će Venecijanska komisija u martu 2022. godine dati svoje mišljenje vezi sa Nacrtom zakona o procesu provere u pravosudnom sistemu na Kosovu, prenosi Reporteri.  

"Kada dobijemo odgovor Vencijanske komisje procenićemo preporuke i nastavićemo da ih primenjujemo“, izjavila je Hadžiu na poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare.  

Ona se osvrnula i na  dostignuća ministarstva tokom 2021. godine i najavila je da će Radna grupa za izmene Zakona o Tužilačkom savetu Kosova nastaviti da radi, kao i da će usvojiti još dva zakona.

"Nakon sastanka koji smo imali sa članovima Radne grupe, dogovorili smo se da svi koji to žele mogu da daju stav o mišljenju Venecijanske komisije. Važno je napomenuti da su svi, pa i tužilački sistem, uvek poštovali preporuke i uputstva Venecijanske komisije. Smatram da će vrlo brzo paket zakona biti završen i usvojen od strane Vlade i da će nakon toga biti usvojen u Skupštini“, rekla je Hadžiu.

Hadžiu je, takođe naglasila da je Ministarstvo pravde u leto ove godine usvojilo Strategiju za vladavinu prava na Kosovu, koja je proistekla iz Funkcionalnog pregleda pravosudnog sistema.

U okviru tog Funkcionalnog pregleda predviđene su izmene zakona koji se odnose na tužilački sistem u zemlji. Ministarstvo pravde je, kako je rekla, sazvalo Radnu grupu, koja uključuje sve relevantne aktere uključujući Tužilački savet, Glavnog državnog tužioca, Specijalno tužilaštvo, civilno društvo, strane ambasade i međunarodne organizacije.

"Nakon toga smo uputili izmene zakona  Venecijanskoj komisiji i od ove komisije dobili smo pozitivan odgovor kojim je pružena podrška daljim reformama", pojasnila je Hadžiu.