Hadžiu: Hapšenja su opravdanje Specijalnog suda za objavljivanje optužnice protiv Tačija

Baton Hadžiu
Izvor: GazzetaExpress

Novinar Baton Hadžiu izjavio je večeras da nedavna hapšenja Specijalnog suda lidera Organizacije ratnih veterana OVK su spektakl i opravdanje zbog optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.

Nasim Haradinaj i Hisni Gucati uhapšeni su prošle nedelje i poslati u Hag, a ova hapšenja su, prema njegovim rečima, opravdanje za objavljivanje optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, kako bi ga sprečili da ode u Vašington radi postizanja sporazuma sa Srbijom.

„Zašto niko iz Tribunala nije uhapšen zbog curenja dosijea?“ upito je Hadžiu, tokom gostovanja na prištinskoj T7, prenosi Gazeta Ekspres.

„Neko mora da preuzme odgovornost za curenje dosijea iz Tribunala. Mislim da je konferencijom za štampu napravljena greška. Kada je objavljen predlog optužnice za Tačija, bilo je i izjave o ometanju pravde. Ovo su želeli da dokažu poslednjom akcijom, jer se trude da se nekako opravdaju“, rekao je Hadžiu.

Ne vidim nijedan drugi razlog za ovaj haos, niti ovaj uniformisani spektakl kada Euleksov mandat više ne postoji, kaže on.

Kakve uniforme su nosili oni koji su priveli osumnjičene i gde je policija Specijalnog suda, pokažite mi jedan dokument, rekao je on.

Lica u uniformi su ilegalci, svi Albanci su bez problema, jednim pozivom, otišli u Hag, ali takav spektakl je bio potreban nekome, dodao je Hadžiu.

UNMIK sarađivao sa Srbijom

Komentarišući nedavna dešavanja Hadžiu je rekao u emisiji “Presing” na T7 da je Tužilaštvo UNMIK-a takođe sarađivalo sa Srbima na podizanju optužnica protiv Albanaca, ističući saradnju Specijalnog suda sa pravosudnim sistemom u Srbiji.

„Tužilaštvo u vreme UNMIK-a sarađivalo je sa Srbima“, rekao je Hadžiu.

Dodao je da je u vreme premijera Srbije Zorana Đinđića glavna tužiteljka pri Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Karla Del Ponte dobila sve potrebne informacije.

“Unmikov neuspeh je razlog što danas imamo Specijalni sud. Njegov autoritet ozbiljno je oštećen nedavnim razvojem događaja sa saradnjom sa Srbijom. Verujem, ne želim da kažem, ali verujem da je ovaj sud stvar biznisa. Mesto je egzotično. Atmosfera kao porodica i podizanje optužnica za ljude visokog profila je zanimljivo. Jer jedna od finesa su visoke plate i stvar karijere. Proveli su pet godina bez podizanja nijedne optužnice. Ne verujem da će to potrajati samo pet godina, nego će trajati 20 godina. Verujem da će se to nastaviti još pet godina. I bićemo u ovom cirkusu od pravde“, dodao je Hadžiu.

DPK se neće pridružiti Hotijevoj vladi bez poznatog ishoda pregovora

Hadžiu ne veruje da će se trenutna vladajuća koalicija proširiti sa Demokratskom partijom Kosova.

Kaže da se stranka Kadrija Veseljija ne bi pridružila vladi Avdulaha Hotija, a da ne zna epilog pregovora.

"Ne verujem. Neće se pridružiti ovoj koaliciji, a da ne znaju ishod sporazuma ili ne znajući kraj pregovora. Za one koji ne znaju, za kraj decembra, odnosno 22. decembra, pre Božića, očekuje se da će poslednja dva, uključujući i zajednicu, biti tema koja bi trebalo da se završi u Briselu. Ko bi se sada usudio da otvori pitanje Zajednice, ko bi smeo“, pojasnio je Hadžiu.

Prema njegovim rečima, političke stranke ne žele izbore jer nisu sigurne u svoju pobedu.

„Da se sve političke partije u ovom trenutku ne plaše da Pokret Samoopredeljenje može pobediti na izborima, sada bi smo imali izbore“, naglasio je Hadžiu.

Vjosa Osmani poklonila pobedu Samoopredeljenju

Hadžiu je rekao da je Vjosa Osmani na poslednjim izborima poklonila pobedu Samoopredeljenju.

Prema njegovim rečima, njen diskurs tokom predizborne kampanje nije bio pobednički, već u funkciji stranke Aljbina Kurtija.

„Ne znam koliko će se povući Vjosa Osmani. Ne znam jer se jednom pokazalo da Demokratski savez Kosova (DSK) ponekad podržava ljude unutar svoje stranke koji se protive lideru, ali u DSK vole takve. Sumnjam da Vjosa Osmani ima kapacitet da uradi nešto sama“, rekao je Hadžiu.

Dodao je da je Osmani “poklonila pobedu Pokretu Samoopredeljenje (PS) zbog njene slabosti“.

U to je Hadžiu bio uveren i pre izbora.

„Ovo uverenje sam zaista imao i pre izbora. Bio sam uveren da je Vjosa Osmani napravila omašku i da je samo u funkciji PS. Uz takav diskurs... Kandidat koji se bori za prvo mesto, premijersko mesto, tokom cele predizborne kampanje nije govorila ništa o PS, a ipak Aljbin Kurti je bio njen glavni izazivač, ili se ne razume u politiku ili je u službi nekoga drugog“, dodao je Hadžiu.

Odgovorajući na pitanje, šta ako Vjosa Osmani stvori novu političku partiju, Hadžiu je rekao da to nema nikakve veze sa DSK.

„Ako bude takav subjekt, to nema nikakve veze sa DSK i taj subjekt biće u potpunosti u funkciji PS, jer može povući samo nekoliko glasova iz DSK da omogući Samoopredeljenjeu veću pobedu“, objasnio je Hadžiu.

Upitan da li bi eventulana stranka Vjose Osmani mogla da pređe izborni cenzus, Hadžiu je odgovorio “nikada”.  

„Neka Vjosa Osmani danas formira političku stranku, ali nikada neće preći izborni cenzus“, naglasio je Hadžiu.