Hadžiu: Idem u Hag krajem meseca, sastaću se sa pritvorenicima koji to budu želeli

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Lajmi

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu potvrdila je da će krajem ovog meseca otputovati u Hag, gde će se sastati sa optuženima kojima se u Specijalnom sudu sudi za ratne zločine, prenosi Ljajmi. 

Ona je na konferenciji za novinare pojasnila da u posetu ide u svojstvu ministra pravde, a ne na po partijskoj ili prijateljskoj osnovi. 

"Nikada nismo išli na individualnu, kolegijalnu, prijateljsku ili partijsku – samo institucionalnu posetu. Imamo institucionalnu obavezu da vidimo koji su problemi ili prava koja se krše. Bez ovih poseta ne možemo da ih razumemo, pa smatramo da pokazujemo interesovanje za veliku nepravdu koja se dešava", rekla je Hadžiu.

Ona je rekla da je tačno da su neki od bivših lidera OVK koji su pritvoru u Hagu odbili da se sastanu sa zamenikom ministra pravde Bljerimom Salahuom prilikom njegove prošlogodišnje posete i navela da će i sada tražiti da se sastane sa svima koji se nalaze u pritvoru u Hagu i da je prepušteno njihovoj volji da li žele da se sastanu sa njom ili ne.

"Imamo obavezu da postavljamo zahteve za sve uprkos političkim razlikama koje imamo po pitanjima koja su se desila posle rata. Što se tiče oslobodilačkog rata OVK, mi imamo stav da je bio pravedan, tako da posleratni politički problemi sa njima ne znače da ne tražim da ih posetim. Ostaje u njihovoj volji da li žele da sasatanu ili ne. Otići ću tamo i posetiti sve one koji pristanu da se sa mnom sastanu", rekla je Hadžiu. 

Navela je da je planirala da poseti Hag krajem marta, zajedno sa predsednikom i članovima Odbora za zakonodavstvo, kao i sa potpredsednicom Skupštine Sarandom Bogujevci.