Hadžiu: Ministarstvo zdravlja u testiranje i vakcinaciju ne uključuje opštine sa srpskom većinom

Beškim Hadžiju
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu i ministar zdravlja Rifat Ljatifi, raspravljali su danas na sednici Skupštine o tome zbog čega se ne vodi evidencija o vakcinaciji i broju zaraženih u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Hadžiu je kazao da Ministarstvo zdravlja ne objavljuje rezultate testova, kao ni broj vakcinisanih za ove opštine.

"Opštine  sa srpskom većinom dugo nisu podnosile izveštaje Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova", rekao je Hadžiu.

Na to je reagovao ministar zdravlja Rifat Ljatifi koji je to negirao i rekao da su, osim opštine Severna Mitrovica, i druge opštine sa srpskom većinom dobile zalihe antikovid vakcina, kao i da se građani ovih opština vakcinišu na Kosovu.

"Tumačenje da podatke o vakcinaciji ne objavljuju opštine sa srpskom većinom nije tačno, jer u opštim podacima o broju vakcinisanih protiv kovida-19 na Kosovu uključeni su vakcinisani iz ovih opština. Od početka procesa vakcinacije protiv kovida -19, Ministarstvo zdravlja je obezbedilo vakcine za sve opštine na Kosovu. Svi su iskoristili ovu priliku. Opština Severna Mitrovica nije pokazala interesovanje da bude snabdevena vakcinama, dok su ostale opštine Gračanica, Novo Brdo, Štrpce i okolna mesta naseljena Srbima primile vakcine", naveo je on.