Hadžiu: Nadam se da novi ministar pravde u Crnoj Gori neće biti "prosrpski" orjentisan

Aljbuljena Hadžiju
Izvor: Reporteri

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu istakla je da bivši crnogorski ministar pravde Marko Kovač nije izručio dvojicu osumnjičenih Srba za ratne zločine na Kosovu, uprkos činjenici da je sud odlučio da se isti predaju kosovskim vlastima, te izrazila nadu da novi ministar u Crnoj Gori neće biti "prosrpski" orjentisan i da će sa njim imati bolju saradnju, prenosi Telegrafi.

"Odbijanja bivšeg ministra Crne Gore da izruči lica osumnjičena za ratne zločine na Kosovu bila su nepravedna. Sada smo uspostavili komunikaciju sa novim ministrom pravde Crne Gore i optimista sam da će se dobra saradnja koju smo nekada imali sa Crnom Gorom nastaviti. Očekujemo da finalizujemo dogovore o saradnji koji su nam ostali, kao i posetu ministra Crne Gore", rekla je Hadžiju.

Crnogorska policija je krajem septembra uhapsila Momčila Vukotića i Žiku Vuksanovića, za kojima je bila raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da su počinili ratni zločin na Kosovu.

Vukotić i Vuksanović su ostali u pritvoru, čekajući izručenje kosovskim pravosudnim organima.

Crnogorski sud odlučio je da isti budu predati kosovskim vlastima, ali se crnogorski ministar pravde Marko Kovač usprotivio odluci suda, nedelju dana pre isteka njegovog mandata.