Hadžiu: Ne mogu podržati pravosudne institucije ako zatvaraju oči pred skandalima

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Ekonomia Online

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu kaže da ne može da podrži Sudski i Tužilački savet, ako zatvaraju oči pred skandalom u vezi sa isplatom sudskih veštaka i ponovila da je u vezi sa tim pokrenuta istraga, prenosi Koha.

Ona navodi da je nejasna reakcija Tužilačkog saveta Kosova povodom jučerašnje konferencije za novinare zamenika ministra pravde Bljerima Salahua, koji je rekao da su sudski veštaci već pet godina nezakonito plaćeni i da su do sada dobili oko milion evra. 

Tužilački savet Kosova odbacio je juče kao neosnovane navode o nezakonitim uplatama sudskim veštacima, ocenjujući ih kao nastavak napora za "ocrnjivanje" te nezavisne ustavne institucije. 

Hadžiu je danas rekla da je Tužilački savet Kosova sam zatražio od bivše ministarke pravde Durate Hodža da preduzme mere kako bi se izdalo novo uputstvo u vezi sa plaćanjem sudskih veštaka, u skladu sa novim zakonom koji je u međuvremenu bio usvojen.

Hadžiu je dodala da su tvrdnje Ministarstva pravde istinite i zasnovane na važećem zakonu koji je donet 2016. godine.

"Juče smo objavili da se i istražitelj bavi ovim slučajem. Odnosi između Ministarstva pravde, Tužilačkog saveta i pravosuđa definitivno će biti dobri kada želimo dobro da radimo. Ne želim da podržava te institucije kada žele da zatvore oči pred skandalima", rekla je Hadžiu i istakla važnost zajedničkog rada Ministarstva i saveta na vraćanju poverenja građana u pravosudne institucije. 

Hadžiu je rekla da je provera jasan zahtev, da u pogledu provere Tužilački i Sudski savet nisu želeli da budu deo grupe stručnjaka za proveru, ali da su u drugom mandatu Kurtijeve vlade postali deo te grupe.