Hadžiu: Nije tačna informacija da se loše postupa prema Srbima u zatvoru

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Kosovo Online

Ministarka pravde Kosova Aljubljena Hadžiu izjavila je da nije tačna informacija da se loše postupa prema pritvorenicima srpske nacionalnosti u zatvoru maksimalnog rizika u Podujevu.

Članovi porodica Srba koji se nalaze u pritvoru u Podujevu, kao i advokati, tvrde da se zaposleni veoma loše ophode prema njima - da ne dobijaju adekvatnu medicinsku terapiju, hranu, ali i da se ne poštuje Zakon o upotrebi jezika, što su potvridli i pojedini advokati, međutim, ministarka pravde Kosova tvrdi da te informacije nisu tačne.

„Mogla sam da vidim u medijima na srpskom jeziku da je bila takva vest. Ja verujem da je to netačno i da se takve informacije ne zasnivaju na činjenici i imaju tendenciju da nekako oslikaju nerealnu situaciju postupanja prema pritvorenicima. Pa čak i kada je reč o pritvornim centrima ili recimo zatvoru sa maksimanlom bezbednošću, tako da se poštuje sve ono što proističe ne samo iz zakona nego i propisa i kada govorimo o različitim bezbednosnim i proceduralnim pravimo za sva ona lica koja su u pritvornim centirma bez obzira na njihovo etničko ili bilo koje poreklo“, rekla je Hadžiu odgovarajući na pitanje novinarke Kosovo onlajna.

Ona je dodala da kao ministarka pravde garantuje da nije bilo takvih slučajeva da se loše postupalo prema pritvorenicima na osnovu etničke pripadnosti.

„Nasuprot tome, sve mere su preduzete da ukoliko dođe do takvih prigovora ili žalbi, da se to rešava pred kompetentnim nadležnostima, čak i kada je reč o lekarskoj pomoći. Naš rad prati i OEBS i centar za žrtve mučenja, Crveni krst kao i Institucija Ombudsmana tako da i od njih možete da dobijete mišljenje po pitanju postupanja prema pritvorenim licima ili zatvorenicima tako da se sva ta prava poštuju i svako ima pravo na svoja prava i sloboda onako kako je propisano“, rekla je Hadžiu.