Hadžiu: Pravosuđe je izgubilo integritet

Albuljena Hadžiu.jpg
Izvor: Reporteri

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu dostavila je kosovskoj vladi dokument za plan provere u pravosudnom sistemu, koji se po njenom mišljenju suočava sa mnogim problemima, prenosi Reporteri.

Prema njenim rečima pravosuđe mora da se dovede u red.

"Osim izazova, uzrok zastoja u pravosuđu je nedostatak integriteta. Zahvaljujem se advokatima na sastavu provere. Plan provere su takođe komentarisali međunarodni stručnjaci. Urađeno je da se garantuje pošten proces. Dokument sadrži pet opcija. Fokus je na dobrim praksama, a naša posvećenost vladavini prava će se ostvariti", izjavila je Hadžiu.

Zamenica ministra pravde Nita Šalja je potvrdila da se na planu rada za pravosuđe radilo ozbiljno.

"Identifikovano je pet opcija. Održavanje postojećeg stanja, predviđa proveru razvoja, predviđa razvoj ustava i kombinovanu opciju između ustavnog i pravnog. Nastavak rada predviđen je mehanizmima koje je utvrdilo Sudsko i Tužilačko veće. Članovi će biti birani u Skupštinu. Provera će se odvijati sa tri sudska tela za odlučivanje i dva tužilačka tela. Subjekti provere biće sudstvo i tužilaštvo. Tokom celog procesa osiguraće se kontinuitet rada u uključenim institucijama. U slučaju kršenja tokom pregleda slučaja, predlažu se određene sankcije. Veća će se sastojati od članova i biće spremna da ocene integritet performansa", rekla je Šalja.