Hadžiu: Ustavni sud opstruiše reforme pravosuđa

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Fejsbuk/ Aljbuljena Hadžiu

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu je rekla da postoje problemi u pravosudnom sistemu, dodajući da reforme u ovom sektoru ometa Ustavni sud, prenosi Koha.

„Po Ustavu, predsednik Skupštine ima obavezu da amandmane uputi Ustavnom sudu da se uveri da li su amandmani na proveru u skladu sa Ustavom. Već pet meseci čekamo odluku. S obzirom na važnost reforme pravosuđa, mi nismo u istoj liniji sa Ustavnim sudom, jer se čini da ih reforme pravosuđa ometaju tako što ih poništavaju ili odlažu kao takve“, rekla je ministarka Hadžiu.

Hadžiju je rekla da je slučaj stopiranja Zakona o Tužilačkom savetu Kosova bez presedana.

"Odugovlači se devet meseci. Zakon o Tužilačkom savetu je devet meseci u Ustavnom sudu. Počeli su da ruše ovaj zakon. Mislim da to nije ispravan pristup, razumem nezavisnost koju treba da imaju sudije, ali kašnjenja, odbijanje obraćanja Venecijanskoj komisiji, šteti Kosovu", navela je Hadžiu.

Hadžiu smatra da presuda Ustavnog suda ima "svrhu da se spreči sprovođenje reformi u pravosudnom sistemu".

Ona se osvrnula i na sudski proces protiv lidera bivše OVK u Hagu, ističući da proces ima za cilj da ocrni tu organizaciju.

"Mi smo pomogli u smislu finansijske podrške, nemamo drugu opciju. Odgovornost za to moraju da preuzmu oni koji danas govore u ime veterana, a to su uglavnom DPK i ABK", naglasila je Hadžiu.