Hajdari: Nećemo poštovati odluke CEFTA dok Kosovo ne bude ravnopravno predstavljeno

rozeta hajdari
Izvor: Koha ditore

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari rekla je da je Kosovo već uputilo zahtev upravnom odboru CEFTA-e tražeći jednaku zastupljenost kao država, prenosi Koha. 

Ona je rekla da su kao vlada opredeljeni da neće nastaviti sa poštovanjem odluka i aktivnosti CEFTA dok Kosovo ne bude ravnopravno zastupljeno.

"Činjenica da Kosovo ima najniži nivo izvoza u regionu je znak da se naši proizvođači i izvoznici suočavaju sa teškoćama, posebno sa preprekama koje primenjuje susedna država Srbija, i koje su uglavnom carinske, necarinske i druge. Kosovo nije reprezentativno kao država u CEFTA mehanizmu i to donosi veoma bitne prepreke posebno od stupanja na snagu sporazuma. Do sada predstavljanje Kosova u CEFTA preko Unmika generiše značajne troškove nepriznavanja s obzirom na brojne prepreke za naše izvoznike i druge kosovske kompanije", rekla je Hajdari.

Navela je da pismo 24. septembra upućeno predstavniku CEFTA, ministru Krešniku Bektešiju iz Severne Makedonije i da se čeka odgovor. 

"Znamo da ćemo imati protivljenje članica CEFTA zemalja kao što su Srbija, Moldavija i druge, ali mi smo kao vlada opredeljeni da nećemo nastaviti sa poštovanjem odluka CEFTA i CEFTA aktivnosti dok Kosovo ne bude ravnopravno zastupljeno", naglasila je ona.

Hajdari je to rekla na pitanje u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Pokreta Samoopredeljenje Dritona Hisenija, koji je postavio i pitanje o antidampinškim merama prema srpskim proizvodima.