Hajdari: Za rezerve dodatnih 10 miliona evra, u julu planirana veća proizvodnja pšenice

Rozeta Hajdari
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari izjavila je da je ove godine za robne rezerve izdvojeno još 10 miliona evra, uglavnom za brašno, so, ulje, šećer i naftne derivate i navela da je namera da se one u budućnosti još povećaju, prenosi Ekonomija onlajn.

"Radili smo i na pravilnom planiranju u vezi sa državnim rezervama. Ove godine je u državnu rezervu dodato još 10 miliona evra, uglavnom za brašno, so, ulje, šećer i naftne derivate. U julu ćemo imati još veću proizvodnju pšenice i radimo na bezbednosti celokupnog stanovništva. Intenzivno smo radili posebno u januaru, februaru, martu i sa tih 10 miliona evra obezbedili transport mnogo tona pšenice, što uključuje i so, šećer, ulje i druge proizvode. A cilj nam je da u budućnosti dodatno povećamo rezerve. Sadašnji planovi su drastično povećali državnu rezervu u odnosu na raniji period", navela je Hajdari. 

Ona je rekla da infrastruktura privrednih zona nije uspela da privuče investitore jer je izostala komunikacija sa mnogim ulagačima, iako je u mnogim gradovima bilo dobrih investicija. 

Hajdari kaže da se novim zakonom o privrednim zonama Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine više bavi plasmanom investitora, promocijom zona ali i olakšavanjem komunikacije.

Prema njenim rečima, često se dešava da opštine ne uviđaju šta je strateška investicija.

"Ekonomske zone, iako je bilo dobrih investicija u mnogim gradovima, njihova infrastruktura nije dovoljno konsolidovana da bi privukla investitore, ali je izostala i komunikacija sa mnogim investitorima. Sada se, kroz novi zakon o privrednim zonama, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, kao područni investitor i promoter investicija, više bavi plasmanom investitora, promocijom zona ali i olakšavanjem komunikacije. Dešavalo se da opštine često nisu shvatale šta je to strateška investicija", rekla je Hajdari.