Haljimi: Jedino dostignuće Kurtijeve vlade povećanje uvoza iz Srbije

Sibelj Haljimi
Izvor: Klan Kosova

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibelj Haljimi izjavila je da Vlada Kosova propagandom pokušava da prikrije svoje neuspehe i nesposobnost i dodala da u protekle dve godine nije bilo nijednog novog priznanja Kosova, kao i da jedino dostignuće vlasti Aljbina Kurtija povećanje uvoza iz Srbije, prenosi Reporteri.

Haljimi je regovala na juče objavljen propagandni video pokreta Samoopredeljenje, u kojem se napadaju opozicija i privrednici i poručila da Vlada treba da se pozabavi problemima sa kojima se suočavaju građani.

Vlast se, tvrdi Haljimi propagandim videom vratila svom zanatu, kao jedinom sredstvu političke artikulacije. Ona je dodala i da se Samoopredeljenje okreće prošlosti bežeći od odgovornosti.

„U izazovima kroz koje prolazimo, partija na vlasti se bavi propagandom umesto da nudi rešenja za probleme sa kojima se suočavaju naši građani. Juče smo bili svedoci kako se vlast vratila svom zanatu kao jedino sredstvo političke artikulacije. Propagandom se stalno vraća u prošlost da bi izbegli odgovornost i prikrili svoju nesposobnost“, rekla je Haljimi.

Ona je istakla da je Kurtijeva vlada podbacila u mnogim oblastima, navodeći da se Kosovo suočava sa inflacijom od preko 20 odsto, a da je jedino „dostignuće“ vlade povećanje uvoza iz Srbije.

Što se tiče skandala u vezi sa ambasadorom Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem, Haljimi je rekla je da se ne zna gde je otišlo prebačenih 600.000 evra.

"Drugi skandal vezan za Srbiju je još 600.000 evra transfera od GEN-a Srbije, gde se ne zna gde su otišli. Kada govorimo o severu, 83 miliona evra je potrošeno za struju. Zdravstva nema, čak ni kreveta u bolnicama, lekari, sestre, anesteziolozi odlaze u Evropu i privatni sektor. Za njih nema povećanja plata, nema lekova čak ni za obolele od raka", kritikovala je Haljimi.

U vezi spoljne politike kazala je da nije bilo nijednog priznanja u protekle dve godine, niti članstva u međunarodnim organizacijama, već samo skandala.

„Spisak propusta je mnogo duži, u policiji nema direktora čitav mesec, u energetici se gubi 72.000 evra dnevno, u pravosuđu imamo nestanak dokaza, zapošljavanje članova porodice, nema novih puteva i škola, nema ni pasoša, ima samo praznih reči i filmova“, naglasila je Haljimi.