Haljimi: Mir i stabilnost su prioritet, Kosovu potreban transparentan premijer

Sibelj Haljimi
Izvor: Klan Kosova

Portparolka Demokratskog saveza Kosova Sibelj Haljimi istakla je da mir i bezbednost treba da budu prioritet, a da je Kosovu potreban premijer koji će pregovarati u ime građana i koji će biti transparentan po pitanju dijaloga sa Srbijom.

Haljimi je na Fejsbuku istakla da, koliko god da je pitanje registarskih tablica važno, neuporedivo je sa obazrivošću koju kosovska vlada mora da pokaže prema saveznicima i miroljubivom duhu koji, kako je navela, mora da zadrži.

"Pažljiv i pristupačan narativ donosi normalnost koja nam je toliko potrebna. Mudrost u vođstvu, razboritost u stavovima i dalekovidost u donošenju odluka čuvaju i razvijaju državu. Dok je folklorni i virtuelni 'patriotizam' kratkovid, čije posledice možda nećemo osetiti danas, ali kasnije", istakla je ona.

Prema njenim rečima, Kosovo mora da čuva dobre odnose sa saveznicima.

"Građanima Kosova je potreban premijer koji je pre svega transparentan, i koji ih obaveštava kuda ide proces dijaloga. Drugo, premijer mora da pregovara u naše ime, imajući u vidu svu našu bolnu istoriju kroz koju smo prošli kao narod, odakle smo stvarali strateške saveze koje imamo danas. Ovi savezi se ne uzimaju zdravo za gotovo, nisu zagarantovani. Oni se moraju čuvati i održavati, gradeći odnose saradnje sa našim saveznicima, SAD i EU", napisala je ona.

Kako je navela, srpske registarske tablice je najpre trebalo suspendovati.

"Međusobno priznavanje, suverenitet i teritorijalna zaštita bi nužno stvorili realizaciju ideje o registarskim tablicama. Registarske tablice treba suspendovati pre početka sastanka u Briselu. Stvaranjem takve situacije imamo transformaciju slike srpske politike u očima međunarodnih partnera, od agresora do žrtve, a to nikako ne bi trebalo da se desi", kazala je Haljimi.